Lekakh — żydowskie ciasto miodowe:
piecze się na święto Rosz ha-Szana, czyli judaistyczny Nowy Rok (w tym roku przypada między 9 a 11 września),
jest bardzo intensywne w smaku, słodkie i wilgotne,
nie zawiera nabiału,
można do niego dodać kawałki jabłek,
najlepiej przygotować je dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i podawać w temperaturze pokojowej,
przypomina piernik,
długo zachowuje świeżość.
jest bardzo intensywne w smaku, słodkie i wilgotne,
nie zawiera nabiału,
można do niego dodać kawałki jabłek,
najlepiej przygotować je dzień wcześniej, przechowywać w lodówce i podawać w temperaturze pokojowej,
przypomina piernik,
długo zachowuje świeżość.
- 1 1/4 szklanki (175 g) mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki goździków, opcjonalnie
- 1/4 łyżeczki kardamonu lub gałki muszkatołowej, opcjonalnie
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 1/2 szklanki (120 ml) miodu (użyłam malinowego)
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju roślinnego
- 1/2 szklanki ciepłej kawy lub herbaty (wymieszać 1/2 szklanki wrzątku z 1 łyżeczką kawy rozpuszczalnej lub torebką herbaty)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Piekarnik rozgrzać do 170°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z: sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami, odstawić na bok.
Jajka zmiksować z cukrem i miodem. Zmniejszyć prędkość i dolać powoli olej i wanilię. Dodać 1/3 mąki, a następnie 1/2 kawy lub herbaty, 1/3 mąki, resztę kawy lub herbaty i mąkę. Miksować tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do formy.
Piec przez 35–50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!