Magdalenki według przepisu Davida Lebovitza, amerykańskiego cukiernika mieszkającego w Paryżu, są:
delikatne,
miękkie,
puszyste,
wilgotne,
z wyczuwalnym smakiem i aromatem skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
Magdalenki Davida Lebovitza
(źródło: Słodkie życie w Paryżu David Lebovitz)
Składniki (na 24 sztuki):
- 135 g masła + trochę do wysmarowania formy, rozpuszczonego i ostudzonego
- 3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 130 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 175 g mąki + trochę do oprószenia formy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 małej cytryny lub pomarańczy
Każde wgłębienie formy do magdalenek wysmarować przy pomocy pędzelka dokładnie masłem, oprószyć mąką i wsadzić do zamrażarki.
Jajka ubić z cukrem i solą, aż masa będzie gęsta i puszysta (5 min.).
Do masy jajecznej przesiać mąkę i proszek do pieczenia, cały czas mieszając.
Do masła dodać skórkę cytryny lub pomarańczy, a następnie dolać do reszty składników.
Miskę przykryć i wstawić do lodówki na min. 1 h (ciasto może chłodzić się do 12 h).
Piekarnik rozgrzać do 210°C.
W każde wgłębienia nałożyć po czubatej łyżeczce masy.
Piec w górnej części piekarnika przez 8–10 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!