Chlebek bananowy z pekanami jest:
łatwy i szybki do zrobienia,
pulchny,
wilgotny,
intensywny w smaku,
+ nie zawiera produktów mlecznych.
Chlebek bananowy z pekanami (bezmleczny)
Składniki (na keksówkę 30 cm*):
- 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
- 175 g brązowego cukru
- 2 jajka
- 95 ml oleju rzepakowego
- 225 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 95 g orzechów pekan, pokrojonych
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Banany zmiksować z cukrem, jajkami i olejem. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i sól wymieszać razem i dodać do masy bananowej. Wmieszać pekany.
Piec przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
*taką formę kupicie w sklepie Tarka i miarka