5.3.18

Chlebek bananowy z pekanami (bezmleczny)


Chlebek bananowy z pekanami jest:
łatwy i szybki do zrobienia,
pulchny,
wilgotny,
intensywny w smaku,
+ nie zawiera produktów mlecznych.




Chlebek bananowy z pekanami (bezmleczny)

Składniki (na keksówkę 30 cm*):

  • 4 bardzo dojrzałe banany, rozgniecione widelcem
  • 175 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 95 ml oleju rzepakowego
  • 225 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 95 g orzechów pekan, pokrojonych



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Banany zmiksować z cukrem, jajkami i olejem. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczona i sól wymieszać razem i dodać do masy bananowej. Wmieszać pekany.

Piec przez ok. 50 min. lub do tzw. suchego patyczka.

Tadam!


*taką formę kupicie w sklepie Tarka i miarka

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger