26.2.18

Brownie wg The Vanilla Bean Blog


To brownie jest:
mocno czekoladowe,
wilgotne,
klejące i ciągnące się,
baaardzo słodkie,
i uzależniające!


Przepis pochodzi z amerykańskiego bloga The Vanilla Bean Blog, który w 2014 r. zdobył nagrodę magazynu Saveur dla najlepszego bloga z wypiekami i deserami. Autorka pracowała nad tą recepturą pól roku.


Brownie wg The Vanilla Bean Blog

Składniki (na formę 33 x 23 cm):

  • 113 g masła
  • 226 g czekolady deserowej (zamieniłam na gorzką)
  • 25 g kakao
  • 160 g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki soli
  • 4 duże jajka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego
  • 297 g cukru
  • 99 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego



Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać kakao i dokładnie wymieszać, odstawić na bok do lekkiego ostudzenia.

Wymieszać razem: mąkę, proszek do pieczenia i sól, odstawić na bok.

Jajka zmiksować z: jajkami, olejem, cukrami i wanilią. Dodać czekoladę, a następnie mąkę.


Piec przez 22–28 min., aż wierzch ciasta zacznie pękać i zrobi się błyszczący, a na wykałaczce wsadzonej w środek będą okruchy.

Tadam! 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger