Klasyczne brownie zawiera oczywiście czekoladę, duuużo czekolady, a powstało podobno zupełnie przez przypadek - Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała pewnego razu dodać do ciasta czekoladowego proszku do pieczenia.
To brownie jest przeróbką według Donny Hay, która w Australii jest "ikoną domowego gotowania". Zamiast czekolady jest tu kakao dobrej jakości, więc chyba można sobie wmówić, że ciasto to jest zdrowe;) W końcu kakao świetnie wpływa na koncentrację, redukuje stres i jest źródłem m. in. magnezu, żelaza i wapnia.
Przepis pochodzi z programu Fast, fresh, simple (Szybkie, świeże, proste - do obejrzenia w Kuchni+), czyli jest naprawdę szybki i prosty do wykonania. A ciasto według niego jest bardzo smaczne, ciężkie i maziste, czyli takie jak powinno być prawdziwe brownie. A żeby było jeszcze lepsze, dodałam malin. A tęczowa posypka, żeby było bardziej urodzinowo:)
Brownie z kakao Donny Hay
Składniki (na kwadratową formę 20 x 20 cm, choć moja ma 25 x 20 cm):
- 150 g masła
- 275 g cukru (dodałam 220 g)
- 75 g kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 75 g mąki
- 2 garści malin
Piekarnik rozgrzać do 160 st.
Na małym ogniu podgrzać w garnku: masło, cukier i kakao - do momentu aż masło się rozpuści. Masę przełożyć do misy i zmiksować z wanilią i jajkami. Na koniec wmieszać mąkę i maliny.
Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 30 - 35 min.
Smacznego!