19.5.13

Brownie z kakao Donny Hay

Klasyczne brownie zawiera oczywiście czekoladę, duuużo czekolady, a powstało podobno zupełnie przez przypadek - Mildred "Brownie" Schrumpf zapomniała pewnego razu dodać do ciasta czekoladowego proszku do pieczenia.

To brownie jest przeróbką według Donny Hay, która w Australii jest "ikoną domowego gotowania". Zamiast czekolady jest tu  kakao dobrej jakości, więc chyba można sobie wmówić, że ciasto to jest zdrowe;) W końcu kakao świetnie wpływa na koncentrację, redukuje stres i jest źródłem m. in. magnezu, żelaza i wapnia.
Przepis pochodzi z programu Fast, fresh, simple (Szybkie, świeże, proste - do obejrzenia w Kuchni+), czyli jest naprawdę szybki i prosty do wykonania. A ciasto według niego jest bardzo smaczne, ciężkie i maziste, czyli takie jak powinno być prawdziwe brownie. A żeby było jeszcze lepsze, dodałam malin. A tęczowa posypka, żeby było bardziej urodzinowo:)



Brownie z kakao Donny Hay

Składniki (na kwadratową formę 20 x 20 cm, choć moja ma 25 x 20 cm):
  • 150 g masła
  • 275 g cukru (dodałam 220 g)
  • 75 g kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 75 g mąki
  • 2 garści malin

Piekarnik rozgrzać do 160 st.
 
Na małym ogniu podgrzać w garnku: masło, cukier i kakao - do momentu aż masło się rozpuści. Masę przełożyć do misy i zmiksować z wanilią i jajkami. Na koniec wmieszać mąkę i maliny.
 
Gotowe ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piec przez 30 - 35 min.

Smacznego!



Donna Hay - przepisy prosto z Australii  


 



Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger