Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka kajmakowego. Niewielki kwadracik (bo inaczej dla wszystkich by nie starczyło, a trzeba też spróbować wszystkich ciast;)) pysznego kruchego ciasta z grubą warstwą domowej masy kajmakowej i suszonymi owocami - to idealne zwieńczenie świątecznego ucztowania w gronie rodzinki. Na kruchy spód wykorzystałam rewelacyjny przepis Neli Rubinstein, który już pojawił się na blogu przy okazji mazurka pomarańczowego - klik! Polecam bardzo, bardzo!
Mazurek kajmakowy
Składniki (na prostokątne ciasto o wymiarach 22 x 35 cm lub okrągłe 25 cm):
Ciasto
(źródło: Kuchnia Neli Nela Rubinstein)
- 120 g masła
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 200 g + 3 łyżki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 puszka gotowej lub domowej masy kajmakowej
- wybrane suszone owoce i orzechy
Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Palcami wylepić nim blachę posmarowaną masłem.
Piec przez ok. 12 min., aż ciasto będzie złote.
Kruche ciasto wysmarować kajmakiem i posypać orzechami i suszonymi owocami.
Smacznego!