wtorek, 15 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowy

Nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez mazurka kajmakowego. Niewielki kwadracik (bo inaczej dla wszystkich by nie starczyło, a trzeba też spróbować wszystkich ciast;)) pysznego kruchego ciasta z grubą warstwą domowej masy kajmakowej i suszonymi owocami - to idealne zwieńczenie świątecznego ucztowania w gronie rodzinki. Na kruchy spód wykorzystałam rewelacyjny przepis Neli Rubinstein, który już pojawił się na blogu przy okazji mazurka pomarańczowego - klik! Polecam bardzo, bardzo!


Mazurek kajmakowy

Składniki (na prostokątne ciasto o wymiarach 22 x 35 cm lub okrągłe 25 cm):

Ciasto
(źródło: Kuchnia Neli Nela Rubinstein)
  • 120 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 g + 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
Ponadto

Piekarnik rozgrzać do 200 st.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Palcami wylepić nim blachę posmarowaną masłem.
 
Piec przez ok. 12 min., aż ciasto będzie złote.
 
Kruche ciasto wysmarować kajmakiem i posypać orzechami i suszonymi owocami.

Smacznego!





Wielkanocne Smaki - edycja IV

4 komentarze:

  1. O! Fajnie, że są owoce, trochę świeżości i urozmaicenia do tej słodyczy, ładnie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękny! :) Ja zabieram się tez za pieczenie mazurka :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)