14.4.14

Domowa masa kajmakowa (z mleka skondensowanego)

Mazurek kajmakowy to mój ulubiony wypiek wielkanocny (przepis jutro na blogu). A jak sama nazwa wskazuje - masa kajmakowa to jeden z głównych składników tego ciasta. Można ją kupić w sklepie, można też zrobić ją samemu. Smak domowej masy kajmakowej jest o niebo lepszy! Jej zrobienie jest banalnie proste - wystarczy jedynie ugotować puszkę słodzonego mleka skondensowanego i już! Najlepiej ugotować ją wieczorem, dzień przed pieczeniem kruchego spodu, żeby przestygła.


Domowa masa kajmakowa
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

Zamkniętą puszkę wsadzić do wysokiego garnka i zalać ją wodą tak, aby cała była zanurzona. Garnek przykryć pokrywką. Gotować na małym ogniu przez 2 h. Puszkę wyjąć z wody, ostudzić i otworzyć.

Tadam!


3 komentarze:

  1. jadłam mazurek z takim kajmakiem,pycha!!!!gotowce kajmakowe ze sklepu nie maja szans

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam masę kajmakową robioną w puszce... Mogła bym taką całą zjeść, ale po 3 łyżkach jest mi bardzooo słodko! :D Masa ze sklepu nie dorasta do pięt takiej zrobionej samemu!

    PS: Cudowna nazwa bloga! ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie zjadłam 3 łyżki i umarłam;)

      Usuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger