9.11.16

Ciasto z prażonymi jabłkami

Prażone jabłka zazwyczaj dodajemy do szarlotki. Jeśli jednak znudzi się nam kruche ciasto, możemy pokombinować. Zainspirowana przepysznym i łatwym ciastem dyniowym, które pojawiło się niedawno na blogu (klik!), postanowiłam upiec coś podobnego, zastępując puree dyniowe właśnie prażonymi jabłkami.  Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne.
 

Ciasto z prażonymi jabłkami
 
Składniki (na kwadratową formę o boku 21 cm):
  • 4 kwaśnie jabłka (ok. 700 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 g cukru
  • 2 jajka
  • 130 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 50 g rodzynek
  • 1 średnie jabłko deserowe, pokrojone w małą kostkę
 
 
Kwaśne jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dolać wodę - gotować aż owoce zmiękną i całkowicie rozpadną się. Ostudzić.
 
Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól przesiać razem. Dodać cukier.
 
Prażone jabłka zmiksować z jajkami i masłem. Dodać suche składniki, a następnie rodzynki i jabłko deserowe.
 
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
 

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger