środa, 9 listopada 2016

Ciasto z prażonymi jabłkami

Prażone jabłka zazwyczaj dodajemy do szarlotki. Jeśli jednak znudzi się nam kruche ciasto, możemy pokombinować. Zainspirowana przepysznym i łatwym ciastem dyniowym, które pojawiło się niedawno na blogu (klik!), postanowiłam upiec coś podobnego, zastępując puree dyniowe właśnie prażonymi jabłkami.  Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia. Wychodzi puszyste, mięciutkie i wilgotne.
 

Ciasto z prażonymi jabłkami
 
Składniki (na kwadratową formę o boku 21 cm):
  • 4 kwaśnie jabłka (ok. 700 g)
  • 1/2 szklanki wody
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 240 g cukru
  • 2 jajka
  • 130 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 50 g rodzynek
  • 1 średnie jabłko deserowe, pokrojone w małą kostkę
 
 
Kwaśne jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka i dolać wodę - gotować aż owoce zmiękną i całkowicie rozpadną się. Ostudzić.
 
Mąkę, sodę oczyszczoną, cynamon i sól przesiać razem. Dodać cukier.
 
Prażone jabłka zmiksować z jajkami i masłem. Dodać suche składniki, a następnie rodzynki i jabłko deserowe.
 
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
 

37 komentarzy:

  1. Każde ciasto z jabłkami ma u mnie wzięcie! Zwłaszcza takie apetyczne. Proste i szybkie w wykonaniu. To mi się podoba. Mogę troszkę? Do herbatki jako drugie śniadanie sprawdzi się idealnie. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasto jesienne :) zjadłybysmy

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie ciasta :) mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. takie ciacho bym sobie zjadła

    OdpowiedzUsuń
  5. Aj jak bym jakiegoś ciacha zjadła

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzień bez ciasta to dzień stracony;)

    OdpowiedzUsuń
  7. ale musi smakować pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię takie korzenne ciasta z jabłkami :) To jeden z tych przepisów, który kojarzy się z jesiennym, zimnym popołudniem, szaruga za oknem, kanapą, kocem, dobrą książką, kubkiem gorącej herbaty z imbirem i takim właśnie, cieplutkim jeszcze ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To ciacho jest dla mnie lubię takie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda ślicznie :) Ślinka leci!

    OdpowiedzUsuń
  11. Idealne ciasto dla mnie. Wygląda przepysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda idealnie...lubię takie ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię jabłuszka i wszystko co z nich jest wykonane :) Bardzo smacznie wygląda ciacho, zabieram kawałek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. już jadłam i jest pyszne

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy pomysł :)
    Musiało być cudownie intensywne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie aż tak bardzo - podobne do dyniowego albo marchewkowego

      Usuń
  17. Uwielbiam ciasta z jabłkami :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pomysłowe i z pewnością pyszne!
    Passionfruit

    OdpowiedzUsuń
  19. Tyle dziś się ciast naoglądałam w internecie, a co jedno to wygląda jeszcze smaczniej! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Będę dziś robić to ciasto :) Niedługo wyruszam na zakupy, lista zrobiona :) Kocham jabłka <3

    OdpowiedzUsuń
  21. Fajnie Ci ta nowa kombinacja wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ucierane ciasto z jabłkami, najlepsze do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. My to ciasto widzimy podane na ciepło z gałką lodów <3

    OdpowiedzUsuń
  24. Muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepyszne ciasto, pełne cynamonu... mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Z lodami lub bitą śmietaną - poezja! ^_^

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)