wtorek, 15 listopada 2016

Bezglutenowe, bezlaktozowe crumble z jabłkami

Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi. Sama mogę jeść gluten, jednak już od wielu lat nie piję ani nie używam do wypieków mleka krowiego w czystej postaci. Wspaniale, że na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów bez laktozy. Ostatnio w Biedronce natknęłam się na masło bez tego cukru (smakuje jak zwykłe) i tak powstał pomysł na jabłka pod kruszonką.

PS Od teraz w zakładce Alergicy też chcą słodyczy znajdziecie przepisy na wypieki i desery bez glutenu, laktozy czy jajek:)

PPS A od dziś w kioskach znajdziecie grudniowy Twój  Styl z dodatkiem Magia Świąt, przy którym już drugi raz miałam przyjemność pomagać, redagując przepisy na świąteczne pyszności:)




Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami
Składniki (na 2 kokilki o poj. 250 ml):
  • 30 g masła bez laktozy
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jabłka deserowe (ok. 360 g, u mnie rubin)


Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je w miseczce z suchymi składnikami. Wsadzić do zamrażarki na ok. 5 min.

W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.

Owoce wrzucić do kokilek i równomiernie przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 25 min, aż kruszonka zrobi się złota.

Tadam!


English version

Gluten and Lactose Free Apple Crumble

Ingredients  (2 250-ml ramekins):
  • 30 lactose free butter, melted and cooled
  • 40 g sugar
  • 40 g rice flour
  • 20 g potato flour
  • 2 small eating apples (about 360 g), peeled, cored and cut into cube

Place the butter, rice flour, potatao flour and sugar in a small bowl and mix until just combined. Freeze for about 5 mins.

Preheat the oven to 180 C.

Place the apples in a ramekins. Sprinkle evenly with crumble topping.
Bake for about 25 mins, until golden.
Tada!

31 komentarzy:

  1. Jak to pysznie wygląda! Nie słyszałam o maśle bez laktozy. Super, że taki produkt istnieje. Ciekawe czy też ma taki maślany posmaczek. Ja tam uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami, także jestem za :) Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masła smakuje jak prawdziwe masło, no może jest ciut słodsze:)

      Usuń
  2. bardzo apetyczny deser :) jakoś nie przekonują mnie te produkty bez laktozy i inne tego typu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Produkty bez laktozy smakują jak te normalne, gorzej jest z bezglutenowymi:P

      Usuń
  3. takiego deseru się nie odmawia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super prosty przepis. Uwielbiam różne owoce pod kruszonką (śliwki chyba najbardziej), ale nie mam tych małych foremek do zapiekania. Wkrótce zakupię i będę piekła <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Crumble to taki deser, który kojarzy mi się z jesienią właśnie :) Uwielbiam - dużo owoców i kruszonka, czyli to co z ciasta najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  6. aż mi zapachniało pieczonymi jabłkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł z tymi przepisami dla alergików! Właśnie się okazało, że moja siostra nie toleruje laktozy i mam nie raz nie lada wyzwanie, gdy trzeba coś upiec czy ugotować. A ten przepis napewno będę mogła wykorzystać w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, cieszę się, że mogę Ci ułatwić życie;)

      Usuń
  8. Bardzo smaczny pomysł :) piękne serweteczki. Gratuluję publikacji przepisów w gazecie i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepisy niestety nie moje - ja je tylko poprawiałam i tłumaczyłam:)

      Usuń
  9. rzeczywiście alergikom również należy się odrobina słodyczy! redagowanie to już coś- gratulacje!

    OdpowiedzUsuń
  10. amazing post :)
    Have a nice day :)

    http://itsmetijana.blogspot.rs/

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale super :) Świetna zdrowsza wersja.

    OdpowiedzUsuń
  12. mój ukochayy deser! w takiej wersji też musi być pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Prosta propozycja na deser, ale za to jaka pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny, prosty deser...takie lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Owoce pod kruszonką to mój ukochany deser na jesienne smutki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochamy kruszonkę z owockami <3 Gdzie dostaniemy takie urocze łyżeczki?
    Lecimy po Twój Styl! Gratki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łyżeczki (które zresztą należą do całego kompletu sztućców) dostałam jako prezent - zakupiony we Francji;) Ale na pewno widziałam gdzieś podobne, tylko nie pamiętam gdzie:P

      Usuń
  17. zjadłabym sobie!!! uwielbiam kruszonkę

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda przepysznie! Musze koniecznie wypróbować ten przepis! 👌🏻😊

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)