Gdy mam ochotę na coś słodkiego i domowego teraz, już, robię szybko kruszonkę i zapiekam pod nią owoce. Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami to świetny deser dla osób borykającymi się z alergiami lub nietolerancjami pokarmowymi. Sama mogę jeść gluten, jednak już od wielu lat nie piję ani nie używam do wypieków mleka krowiego w czystej postaci. Wspaniale, że na sklepowych półkach pojawia się coraz więcej produktów bez laktozy. Ostatnio w Biedronce natknęłam się na masło bez tego cukru (smakuje jak zwykłe) i tak powstał pomysł na jabłka pod kruszonką.
PS Od teraz w zakładce Alergicy też chcą słodyczy znajdziecie przepisy na wypieki i desery bez glutenu, laktozy czy jajek:)
PPS A od dziś w kioskach znajdziecie grudniowy Twój Styl z dodatkiem Magia Świąt, przy którym już drugi raz miałam przyjemność pomagać, redagując przepisy na świąteczne pyszności:)
Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami
PS Od teraz w zakładce Alergicy też chcą słodyczy znajdziecie przepisy na wypieki i desery bez glutenu, laktozy czy jajek:)
PPS A od dziś w kioskach znajdziecie grudniowy Twój Styl z dodatkiem Magia Świąt, przy którym już drugi raz miałam przyjemność pomagać, redagując przepisy na świąteczne pyszności:)
Bezglutenowe i bezlaktozowe crumble z jabłkami
Składniki (na 2 kokilki o poj. 250 ml):
- 30 g masła bez laktozy
- 40 g cukru
- 40 g mąki ryżowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 małe jabłka deserowe (ok. 360 g, u mnie rubin)
Masło rozpuścić i ostudzić. Wymieszać je w miseczce z suchymi składnikami. Wsadzić do zamrażarki na ok. 5 min.
W tym czasie jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę.
Owoce wrzucić do kokilek i równomiernie przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 25 min, aż kruszonka zrobi się złota.
Tadam!
Gluten and Lactose Free Apple Crumble
Ingredients (2 250-ml ramekins):
- 30 lactose free butter, melted and cooled
- 40 g sugar
- 40 g rice flour
- 20 g potato flour
- 2 small eating apples (about 360 g), peeled, cored and cut into cube
Place the butter, rice flour, potatao flour and sugar in a small bowl and mix until just combined. Freeze for about 5 mins.
Preheat the oven to 180 C.
Place the apples in a ramekins. Sprinkle evenly with crumble topping.