29.10.16

Proste ciasto dyniowe

Dyniowa gorączka trwa na wszystkich blogach kulinarnych.  Mam nadzieję, że jeszcze nie znudziło się Wam to warzywo;) Moją kolejną propozycją na jego słodkie wykorzystanie jest bardzo proste ciasto dyniowe pachnące cynamonem. Wystarczy w jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre, a potem połączyć zawartość obu naczyń i gotowe. Ciasto wychodzi bardzo mięciutkie, puszyste, wilgotne i maślane. Długo zachowuje świeżość. Smakuje podobnie do marchewkowego, ale - chyba zaryzykuję stwierdzenie -  jest jeszcze lepsze. Upieczcie i przekonajcie się sami!


Ciasto dyniowe
 
Składniki (na keksówkę ok. 9 x 21 cm, poj. 1 1/2 l):
  • 245 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 245 g cukru (lub trochę mniej, ciasto wychodzi naprawdę słodkie;))
  • 495 g puree dyniowego*
  • 2 jajka
  • 145 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • 75 g rodzynek, opcjonalnie

*Jak zrobić puree z dyni?   Niecały 1 kg dyni pokroić w grube paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Łyżką usunąć pestki oraz oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ostudzić.
 
 


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
 
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i sól. Dodać cukier. Odstawić na bok.
 
Puree dyniowe zmiksować z jajkami i masłem. Dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Na koniec dorzucić rodzynki.
 
Piec przez ok. 1 h, do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger