Owoce pod kruszonką w wegańskim wydaniu. Wystarczy masło zastąpić margaryną i gotowe! Taka wersja jest równie smaczna. Crumble z jabłkami to deser, który robi się łatwo, szybko i przyjemnie.
Wegańskie crumble z jabłkami
Składniki (na 3 kokilki o poj. 250 ml):
- 35 g wegańskiej margaryny (np. Alsan)
- 35 g cukru
- 70 g mąki
- 2 jabłka średniej wielkości, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w małą kostkę
W miseczce rozetrzeć między palcami: margarynę, cukier i mąkę, tak aby składniki połączyły się ze sobą i przypominały okruchy chleba. Zawinąć w folię spożywczą i wsadzić do zamrażarki na ok. 15 min.
Pokrojone jabłka wrzucić po równo do kokilek i przykryć kruszonką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 30 min., aż kruszonka będzie złota.