Dynia to prawdziwa królowa jesieni i wszechstronnie uzdolniona dama. Możemy wykorzystać jej talenty zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich. Sprawdzi się na śniadanie np. jako dodatek do owsianki, na obiad w formie kopytek czy na kolację jako puszyste pankejki. Jej intensywny pomarańczowy, słoneczny kolor poprawi nam humor w deszczowe dni.
Pierwszy raz (i na pewno nie ostatni) wykorzystałam dynię do przygotowania sernika. Wyszedł przepyszny! Z wyczuwalnym smakiem warzywa, kremowy, aksamitny i dosyć ciężki. Na herbatnikowym spodzie i z dodatkiem domowego kajmaku (koniecznie zróbcie go sami, nie kupujcie gotowego!). Polecam:)
Sernik dyniowy z domowym kajmakiem
Składniki (na tortownicę 26 - 28 cm):
Spód
- 200 g ciasteczek zbożowych lub herbatników
- 70 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
- 200 g cukru
- 2 kopiaste łyżki (ok. 1/4 puszki) domowej masy kajmakowej, przepis tutaj
- 400 g puree dyniowego (użyłam dyni hokkaido)*
- 1 kg sera w wiaderku
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy (47 g)
- 3/4 puszki domowej masy kajmakowej
*Jak zrobić puree z dyni?
1 kg dyni pokroić w grube paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Łyżką usunąć pestki oraz oddzielić miąższ od skórki. Zmiksować blenderem na jednolitą masę i ostudzić.
Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem sernika.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Ciasteczka pokruszyć w blenderze (lub wałkiem) i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec przez 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 180 st.
Cukier utrzeć z masą kajmakową, a następnie dodawać kolejno: puree dyniowe, ser, po jednym jajku oraz budyń. Masę serową wylać na podpieczony spód.
Sernik wstawić do piekarnika na kratkę (ruszt), a poziom niżej ustawić formę o nieprzeciekających bokach wypełnioną wrzącą wodą.
Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).
Gdy sernik ostygnie, kajmak umieścić w garnuszku i podgrzać odrobinę, aby zrobił się bardziej płynny. Wylać na wierzch ciasta.
Cukier utrzeć z masą kajmakową, a następnie dodawać kolejno: puree dyniowe, ser, po jednym jajku oraz budyń. Masę serową wylać na podpieczony spód.
Piec przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st. i kolejne 50 - 60 min. w 130 st.
Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).
Gdy sernik ostygnie, kajmak umieścić w garnuszku i podgrzać odrobinę, aby zrobił się bardziej płynny. Wylać na wierzch ciasta.
Całkowicie ostudzony sernik wstawić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał.
Tadam!
Tadam!