środa, 5 października 2016

Karmelowy łamaniec z migdałami

Mówi się, że jemy oczami. Posiłki, w tym oczywiście desery, mają być nie tylko smaczne, ale  także muszą apetycznie wyglądać. Karmelowy łamaniec z płatkami migdałów to ciekawa ozdoba do babeczek czy ciast z kremem, który pięknie je udekoruje. Może to być również po prostu pyszny - w dodatku wegański - słodki dodatek do pochrupania z popołudniową kawą czy herbatą.


Karmelowy łamaniec z migdałami
 
Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 ml wody
  • 30 g płatków migdałów
 
Płatki migdałów rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
 
Cukier i wodę umieścić w rondlu z grubym dnem. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając całym garnkiem. Karmel jest gotowy, gdy nabierze jasnozłotego koloru (trwa to ok. 10 min.).
 
Karmel wylać na migdały i odstawić do zastygnięcia. Gdy będzie już twardy, połamać na kawałki.
 
Przechowywać w lodówce.
 
Tadam!
 

30 komentarzy:

  1. Jak to wygląda obłędnie. A właśnie miałam ochotę na coś karmelowego. Chodziła za mną krówka albo coś podobnego. A tu "mówisz, masz". Wchodzę tu i od progu wita mnie takie coś. Wygląda tak smakowicie, że trudno się oprzeć. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie cuda do chrupania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne, jak kawałki bursztynu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sama słodycz :) Wyglądają super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne! Deser z nimi na wierzchu byłby piękny <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kolor mają cudny! Muszą smakować pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudne jako dekoracja i jako przekąska:) wspaniały kolor!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha, niedawno zrobiłyśmy pierwszy raz taki karmel i wyszedł pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniały przepis ! Te migdały muszą bosko smakować :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzięki ci, dobra kobieto, za podpowiedzenie nazwy "łamaniec"!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze do usług:D Długo myślałam nad tą nazwą

      Usuń
  11. karmel,migdały..pycha.i w dodatku to taki łatwe !

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam połączenie karmelu i migdałów. Wygląda BOSKO !

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie proste i takie fantastyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawy przepis. Mam orzechy włoskie to zrobię z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie ukrywam, że moje oczy podczas tego posta trochę sobie liznęły :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Prosto, pysznie i chrupiąco :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)