5.10.16

Karmelowy łamaniec z migdałami

Mówi się, że jemy oczami. Posiłki, w tym oczywiście desery, mają być nie tylko smaczne, ale  także muszą apetycznie wyglądać. Karmelowy łamaniec z płatkami migdałów to ciekawa ozdoba do babeczek czy ciast z kremem, który pięknie je udekoruje. Może to być również po prostu pyszny - w dodatku wegański - słodki dodatek do pochrupania z popołudniową kawą czy herbatą.


Karmelowy łamaniec z migdałami
 
Składniki:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 ml wody
  • 30 g płatków migdałów
 
Płatki migdałów rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
 
Cukier i wodę umieścić w rondlu z grubym dnem. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając całym garnkiem. Karmel jest gotowy, gdy nabierze jasnozłotego koloru (trwa to ok. 10 min.).
 
Karmel wylać na migdały i odstawić do zastygnięcia. Gdy będzie już twardy, połamać na kawałki.
 
Przechowywać w lodówce.
 
Tadam!
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger