Mówi się, że jemy oczami. Posiłki, w tym oczywiście desery, mają być nie tylko smaczne, ale także muszą apetycznie wyglądać. Karmelowy łamaniec z płatkami migdałów to ciekawa ozdoba do babeczek czy ciast z kremem, który pięknie je udekoruje. Może to być również po prostu pyszny - w dodatku wegański - słodki dodatek do pochrupania z popołudniową kawą czy herbatą.
Karmelowy łamaniec z migdałami
Składniki:
- 1/2 szklanki cukru
- 30 ml wody
- 30 g płatków migdałów
Płatki migdałów rozłożyć na blaszce wyłożonej pergaminem.
Cukier i wodę umieścić w rondlu z grubym dnem. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając całym garnkiem. Karmel jest gotowy, gdy nabierze jasnozłotego koloru (trwa to ok. 10 min.).
Karmel wylać na migdały i odstawić do zastygnięcia. Gdy będzie już twardy, połamać na kawałki.
Przechowywać w lodówce.
Tadam!