Mój leniwoholizm sięgnął zenitu - nie wyobrażam sobie tygodnia bez tych pysznych klusek z twarogu! Choć znalazłam już przepis idealny, postanowiłam trochę pokombinować i zamiast mąki dodać kaszy manny. Leniwe wyszły równie smaczne, ale nie tak ładnie zachowały swój kształt i były trochę bardziej zbite i ciężkie.
Leniwe z kaszy manny
Składniki (na 1 porcję):
- 200 g twarogu w kostce
- 1/3 szklanki kaszy manny
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
- ok. 2 łyżek rozpuszczonego masła
- cukier
W misce dokładnie rozgnieść widelcem twaróg. Dodać: grysik, cukier puder i żółtko, wymieszać.
Białko ubić na sztywno i dodać do masy twarogowej.
Całość wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośnie kawałki o szerokości ok. 1 1 /2 cm.
Leniwe wrzucać do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze ok. 2 min. i wyjąć.
Podawać od razu, polane masłem i posypane cukrem.
Tadam!