Udało się - znalazłam idealną recepturę na tradycyjne leniwe! Są takie jak lubię, czyli delikatne, lekkie, miękkie, z bardzo wyczuwalnym smakiem twarogu. Robi się je raz-dwa. Najważniejsze jest ubicie na sztywno białka, dzięki czemu kluski zyskują na lekkości. Bardzo polecam!
Leniwe idealne
Składniki (na 1 porcję):
- 200 g twarogu w kostce (ten w trójkącie należy dodatkowo przetrzeć przez sito)
- 1/3 szklanki mąki
- 1 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
Ponadto
- ok. 2 łyżek rozpuszczonego masła
- cukier
W misce dokładnie rozgnieść widelcem twaróg. Dodać: mąkę, cukier puder i żółtko, wymieszać.
Białko ubić na sztywno i dodać do masy twarogowej.
Całość wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośnie kawałki o szerokości ok. 1 1 /2 cm.
Leniwe wrzucać do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze ok. 2 min. i wyjąć.
Podawać od razu, polane masłem i posypane cukrem.
Tadam!