środa, 11 maja 2016

Biszkopt do tortu

Kwintesencją dobrego tortu jest nie tylko smaczny krem, ale także puszysty biszkopt. I ten właśnie taki jest! Mięciutki, lekki i wilgotny. Piekłam go już kilka razy i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Ładnie rośnie i bez problemu daje się kroić.

PS. Znikam teraz hen, hen na ponad dwa tygodnie - waaakaaacjee:)


Biszkopt do tortu
 
Składniki (na tortownicę 23 cm i 3 blaty):
  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
 
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodawać stopniowo (łyżka po łyżce) cukier. Dodać po kolei żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać razem, a następnie dodać stopniowo do masy jajecznej na najniższych obrotach miksera.
 
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie należy natłuszczać). Ciasto przełożyć do formy.
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st. przez ok. 45 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości 60 cm (nie bójcie się tego!;)).
 
Gdy biszkopt całkowicie ostygnie wyjąć go z tortownicy i przekroić na 3 równe blaty.
 
Tadam!
 

21 komentarzy:

  1. Takiego przepisu szukałam bardzo długo, aż wreszcie znalazłam go w starej książce o kuchni polskiej. Trochę różno sie od twojego (bo tam jest aż 8 jajek), ale reszta składników identyczna. I naprawdę wychodzi puszysty i świetnie się go nasącza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalezienie idealnego przepisu na biszkopt to nie jest łatwa sprawa, niby zawdze są te same składniki, ale ich proporcje mogą dużo zmienić.

      Usuń
  2. Klasyk, ale jakże przydatny. Teraz już doszłam do wprawy w pieczeniu biszkoptu, ale początki bywały różne ;) Zwykle jednak robię z nieco większej ilości składników, bo i tortownicę mam sporą. Jak się człowiek pierwszy raz bierze za torty to najpierw właśnie powinien takie przepisy popróbować :) Pozdrowieńka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sprawdzona receptura na biszkopt to podstawa:)

      Usuń
  3. Wiadomo, dobry biszkopt to podstawa tortu, musi byc idealny . Twój wygląda na mega puszysty

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyrósł :) udanych wakacji! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Też tak robię i biszkopt zawsze się udaje, miłego wypoczynku życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią spróbuję,nie miałam okazji robić tortów, ale patrząc na zdjęcie mam chęć zabrać się do roboty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny, pulchny i równiutki :) Fakt, IDEALNY :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Biszkopt to podstawa, zawsze musi być idealny i ten tak właśnie wygląda :) Miłego wypoczynku ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Niedługo będę robiła tort dla córki także przyda się przepis na biszkopt, który nie zawodzi :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Biszkopt pierwsza klasa :)
    Udanych wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. zawsze mówię, że dobry biszkopt to już więcej niż połowa sukcesu : )

    OdpowiedzUsuń
  12. Zgadzam się bez dobrego biszkoptu ciasto może iść do śmieci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ładnie wygląda to fakt,ale brakuje mi środka powodującego taki wzrost czyli sody czy proszku do pieczenia.Chyba że mąka jest samo rosnąca to ok.Pierwszy raz się spotykam że biszkopt nie ma najważniejszego składnika.Na samych jajkach cukrze i mące tak raczej nie wyrośnie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Biszkopt - marzenie :) Przepis zapisuję, na pewno wypróbuję! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  15. Biszkopt - marzenie :) Przepis zapisuję, na pewno wypróbuję! :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)