Powróciłam z wakacyjnych wojaży. Japonia jest jak równoległy wszechświat, w którym wszystko jest fascynujące i zupełnie inne. Postaram się przygotować jakiś wpis ze zdjęciami, żebyście mogli poczuć chociaż namiastkę tego co ja:)
Choć w Warszawie jestem już od tygodnia, nie mogłam zebrać się do pieczenia. Nie pomógł jet lag, upał ani fakt, że musiałam zostać w domu rodziców, żeby opiekować się zwierzyńcem. Odzwyczaiłam się od ich kuchni, miksera itd. Gdy chciałam wstawić już ciasto do piekarnika, okazało się, że nie działa. Musiałam więc upiec je u sąsiadów (dziękuję!:)).
Tym ciastem drożdżowym rozpoczynam sezon truskawkowy. Jest bardzo puszyste, mięciutkie i lekkie, dlatego truskawki prawie całkowicie zapadły się, ups. Na szczęście niezbyt ładny wygląd nie wpływa na pyszny smak.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i wanilią
Choć w Warszawie jestem już od tygodnia, nie mogłam zebrać się do pieczenia. Nie pomógł jet lag, upał ani fakt, że musiałam zostać w domu rodziców, żeby opiekować się zwierzyńcem. Odzwyczaiłam się od ich kuchni, miksera itd. Gdy chciałam wstawić już ciasto do piekarnika, okazało się, że nie działa. Musiałam więc upiec je u sąsiadów (dziękuję!:)).
Tym ciastem drożdżowym rozpoczynam sezon truskawkowy. Jest bardzo puszyste, mięciutkie i lekkie, dlatego truskawki prawie całkowicie zapadły się, ups. Na szczęście niezbyt ładny wygląd nie wpływa na pyszny smak.
Ciasto drożdżowe z truskawkami i wanilią
Składniki (na tortownicę 30 cm):
- 330 g mąki
- 7 g suszonych drożdży
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 250 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 70 g miękkiego masła
- 500 g truskawek
Kruszonka, opcjonalnie
- 60 g zimnego masła
- 80 g mąki
- 80 g cukru
Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać jajko i żółtka, zmiksować mikserem z końcówką-hakiem. Dodać mleko. Laskę wanilii przekroić na pół, nożem wyskrobać ziarenka i dodać je do masy. Na koniec dołożyć masło. Całość zmiksować na gładkie, lejące się ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 1 1/2 h lub do podwojenia się objętości ciasta.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko zagnieść i przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy.
Truskawki umyć, pozbawić szypułek, pokroić i ułożyć na wierzchu ciasta.
W miseczce rozetrzeć między placami składniki na kruszonkę. Posypać nią truskawki.
Ciasto zostawić do ponownego wyrastania na ok. 40 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!