5.5.16

Leniwe idealne

Udało się - znalazłam idealną recepturę na tradycyjne leniwe! Są takie jak lubię, czyli delikatne, lekkie, miękkie, z bardzo wyczuwalnym smakiem twarogu. Robi się je raz-dwa. Najważniejsze jest ubicie na sztywno białka, dzięki czemu kluski zyskują na lekkości. Bardzo polecam!


Leniwe idealne
Składniki (na 1 porcję):
  • 200 g twarogu w kostce (ten w trójkącie należy dodatkowo przetrzeć przez sito)
  • 1/3 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko, żółtko i białko oddzielnie
Ponadto
  • ok. 2 łyżek rozpuszczonego masła
  • cukier

W misce dokładnie rozgnieść widelcem twaróg. Dodać: mąkę, cukier puder i żółtko, wymieszać.
Białko ubić na sztywno i dodać do masy twarogowej.
Całość wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką. Z ciasta uformować wałek o grubości ok. 3 cm, lekko spłaszczyć i ostrym nożem kroić ukośnie kawałki o szerokości ok. 1 1 /2 cm.
Leniwe wrzucać do garnka z gotującą się, lekko osoloną wodą. Gdy kluski wypłyną na wierzch, odczekać jeszcze ok. 2 min. i wyjąć.
Podawać od razu, polane masłem i posypane cukrem.
Tadam!

25 komentarzy:

  1. Absolutnie Leniwe są genialne i idealne. Jestem leniwo-holiczką. Po prostu je uwielbiam do granic możliości i mogłabym jeść codziennie. Takie prawdziwe, na twarogu są najlepsze. Jak tylko mam okazję zrobić je na wiejskim serze "od krówki" to to dopiero smak. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To przybijam Ci piątkę - też mogłabym jeść je codzienne:D

      Usuń
  2. Sam chętnie bym zjadł ^^ i podoba mi się talerz w którym je podałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od dawna szukałam takiego właśnie talerza;) Poluję jeszcze na płaski

      Usuń
  3. I teraz mam smaka na kluchy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne i na jedną porcję .Dzięki ,zrobię napewno .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mam nadzieję, że będą smakować:)

      Usuń
  5. Wspaniały przepis! To właśnie takie leniwe lubię najbardziej!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Już od samego patrzenia robię się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię leniwe pierogi :) Smaki z mojego dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musze kiedyś zrobić, dawno nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają idealnie! Leniwe z bułeczką tartą i masełkiem... mniam

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam. Przepyszne. Nie raz próbowałam w swoim długim życiu, a te wejdą na stałe do mojej kuchni. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę! Lepszego komentarza nie mogłam sobie wymarzyć:) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Podziel się :)Czyżby moja rada była przydatna o ubiciu białek? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obowiązkowo muszą być raz w tygodniu, a wtedy gdy odkryłam :) przepis były co drugi dzień.

      Usuń
  12. Moje ulubione, mogłabym jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdecydowanie za rzadko robimy lenie :D Ehhhh a sera w lodówce brak :/

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha ! Takie domowe są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na to nie wpadłam, ja zawsze mieszam wszystko :D ostatnio za to zrobiłam leniwe z mąką kokosową i też wyszły dość lekkie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. bardzo lubię takie delikatne jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wypróbuję przepis, bo ciągle szukam tego idealnego na leniwe :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger