środa, 17 czerwca 2015

Puszyste drożdżowe z truskawkami

Powiem od razu - to ciasto drożdżowe bije na głowę wersję Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla, która pojawiła się na blogu trzy tygodnie temu!  Ten placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką jest naprawdę przepyszny - bardzo puszysty, bardzo mięciutki i bardzo delikatny. Maślany i odpowiednio słodki. Pasują do niego także inne letnie owoce. Przepis powstał raz-dwa, gdy stałam już przy mikserze i wrzucałam po kolei składniki. Polecam bardzo, bardzo!




Puszysty placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką

Składniki (na formę ok. 25 x 30 cm):

Rozczyn
  • 35 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 3 łyżki mąki
Ciasto
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 500 g minus 3 łyżki mąki 
  • 125 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • ok. 500 g truskawek, pokrojonych na kawałki
Kruszonka
  • 90 g masła
  • 70 g cukru
  • 70 g mąki

Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy się roztopią, dodać mleko i  mąkę, dokładnie wymieszać. Odstawić na 20 min.

Ciasto.
Jajka i żółtko zmiksować z cukrem i solą. Dodać rozczyn, a następnie 125 ml mleka. Dodać mąkę i zagnieść za pomocą miksera z końcówką hakiem do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać masło i całość dokładnie zmiksować. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na ok. 2 h (aż podwoi swoją objętość).

Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieść, a następnie rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na całej powierzchni blaszki. Na wierzchu ułożyć truskawki.

Kruszonka.
W miseczce rozetrzeć składniki na kruszonkę między palcami. Posypać wierzch ciasta. Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 30 min.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!




18 komentarzy:

  1. jaka sliczna drozdzowka mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Kocham ciasto drożdżowe ♥

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha uwielbiam ciasto drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jak polecasz, to koniecznie do spróbowania. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasto to kwintesencja lata :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To się nazywa ciacho. Podwieczorek z takim ciastem, w pięknym ogrodzie - rozmarzyłam się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda, przydałoby się zrobić takie na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda znakomicie :) na tej łące wśród stokrotek.....smak lata ! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wygląda rewelacyjnie. Narobiłaś mi apetytu na jedzenie, a jeszcze 20 nie ma... :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Chętnie bym się położyła na tej łące i z rozkoszą wcinała placuszek :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda przepysznie ^^ bardzo lubię taką wersję ciasta z truskawkami, ale sam jeszcze nie próbowałem, Twoje wygląda okazale :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie, takie lubię najnaj, jutro je upiekę :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ puchate! Z truskawkami musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)