Powiem od razu - to ciasto drożdżowe bije na głowę wersję Pawła Małeckiego z Cukierni Lidla, która pojawiła się na blogu trzy tygodnie temu! Ten placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką jest naprawdę przepyszny - bardzo puszysty, bardzo mięciutki i bardzo delikatny. Maślany i odpowiednio słodki. Pasują do niego także inne letnie owoce. Przepis powstał raz-dwa, gdy stałam już przy mikserze i wrzucałam po kolei składniki. Polecam bardzo, bardzo!
Puszysty placek drożdżowy z truskawkami i kruszonką
Składniki (na formę ok. 25 x 30 cm):
Rozczyn
- 35 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 125 ml mleka, lekko podgrzanego
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 1 żółtko
- 150 g cukru
- szczypta soli
- 500 g minus 3 łyżki mąki
- 125 ml mleka, lekko podgrzanego
- 100 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
- ok. 500 g truskawek, pokrojonych na kawałki
- 90 g masła
- 70 g cukru
- 70 g mąki
Rozczyn.
Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać cukrem i odstawić na kilka minut. Gdy się roztopią, dodać mleko i mąkę, dokładnie
wymieszać. Odstawić na 20 min.
Ciasto.
Jajka i żółtko zmiksować z cukrem i solą. Dodać rozczyn, a następnie 125 ml mleka. Dodać mąkę i zagnieść za pomocą miksera z końcówką hakiem do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodać masło i całość dokładnie zmiksować. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrastania na ok. 2 h (aż podwoi swoją objętość).
Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie je zagnieść, a następnie rozłożyć zmoczonymi wodą dłońmi na całej powierzchni blaszki. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Kruszonka.
W miseczce rozetrzeć składniki na kruszonkę między palcami. Posypać wierzch ciasta. Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 30 min.
W miseczce rozetrzeć składniki na kruszonkę między palcami. Posypać wierzch ciasta. Ciasto odstawić do wyrastania na ok. 30 min.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 35 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!