czwartek, 11 czerwca 2015

Wegańskie muffiny z truskawkami

Maraton truskawkowy trwa! Tym razem te pyszne czerwone owoce wykorzystałam do upieczenia wegańskich muffinów. Taka wersja, bez jajek i maślanki, w niczym nie ustępuje tej tradycyjnej. Muffiny są puszyste, mięciutkie, lekkie i bardzo łatwe do zrobienia. Jedyna wada - truskawki puszczają tyle soku, że przyklejają się do papilotek - ups;)


Wegańskie muffiny z truskawkami

Składniki (na 10 sztuk):
  • 270 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego (lub więcej, muffiny wychodzą mało słodkie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 210 ml mleka roślinnego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 235 g truskawek, umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na małe kawałki

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
 
W misce wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać: mleko, olej i truskawki. Masę przełożyć do papilotek.
 
Piec przez 20 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!


English version

Vegan Strawberry Muffins

Ingredients (makes 10):
  • 270 g flour
  • 50 g brown sugar (or more)
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 210 ml plant milk
  • 80 ml vegetable oil
  • 235 g strawberries, washed, hulled and chopped
Preheat the oven to 190 C.
In a bowl mix all dry ingredients: flour, sugar, baking powder and baking soda. Add the milk, oil snd strawberries.  Spoon the batter into a muffins papers.
Bake for 20 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.

Enjoy!

20 komentarzy:

  1. Pyszne ,ten deserek w filiżance też.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszelkie muffiny! Ale pewnie dodałabym więcej cukry, bo wolę gdy są bardzo słodkie :)


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Następnym razem też dodam więcej, ale te też były mniam:)

      Usuń
  3. Pycha. To nic, że papilotki przesiąkają sokiem i się przyklejają i tak bym pożarła :} piękna książka, widzę kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znalazłam u siebie w starych gratach O krasnoludkach i sierotce Marysi z 1954 i zakochałam się w tych ilustracjach:)

      Usuń
  4. Muffinki z truskawkami? Strzał w dziesiątkę. Teraz, gdy sezon w pełni, a truskawki bardzo tanie często szukam takich właśnie inspiracji na ich wykorzystanie... no i znalazłam :) Propozycja na medal :) Muffinki piec uwielbiam. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne muffiny, ale ta książka to rewelacyjna. Kocham takie stare książki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stare ilustracje mają w sobie urok:)

      Usuń
  6. Ależ one kuszą! Uwielbiam letnie wypieki z truskawkami. Muffiny są na mojej liście "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak dobrze, że ich przygotowanie to chwilka:)

      Usuń
  7. Pyszne muffiny na ciekawej sesji zdjęciowej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Też mam taką książkę w domu :) w ogóle dużo mam starych książek... Muszę je sobie w końcu przywieźć do Danii :)
    A muffinki z pewnością smakowały bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dla mnie super, wolę mało słodkie muffiny! :) ciekawa konsystencja tych babeczek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konsystencja jak tradycyjnych muffinek, jajko okazuje się zupełnie niepotrzebne:)

      Usuń
  10. Wspaniale wyglądają, z truskawkami to prawdziwa rozkosz smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. A tam nawet takie z przyklejoną papilotką bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają tak apetycznie, że zjadłbym wszystkie za jednym razem :D

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)