Maraton truskawkowy trwa! Tym razem te pyszne czerwone owoce wykorzystałam do upieczenia wegańskich muffinów. Taka wersja, bez jajek i maślanki, w niczym nie ustępuje tej tradycyjnej. Muffiny są puszyste, mięciutkie, lekkie i bardzo łatwe do zrobienia. Jedyna wada - truskawki puszczają tyle soku, że przyklejają się do papilotek - ups;)
Wegańskie muffiny z truskawkami
Składniki (na 10 sztuk):
- 270 g mąki
- 50 g cukru trzcinowego (lub więcej, muffiny wychodzą mało słodkie)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 210 ml mleka roślinnego
- 80 ml oleju roślinnego
- 235 g truskawek, umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na małe kawałki
Piekarnik rozgrzać do 190 st.
W misce wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać: mleko, olej i truskawki. Masę przełożyć do papilotek.
Piec przez 20 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!
English version
Vegan Strawberry Muffins
Ingredients (makes 10):
- 270 g flour
- 50 g brown sugar (or more)
- 1 tsp baking powder
- 1 tsp baking soda
- 210 ml plant milk
- 80 ml vegetable oil
- 235 g strawberries, washed, hulled and chopped
Preheat the oven to 190
C.
In a bowl mix all dry
ingredients: flour, sugar, baking powder and baking soda. Add the milk, oil snd strawberries. Spoon the batter into a
muffins papers.
Bake for 20 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.
Enjoy!
Bake for 20 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.
Enjoy!