11.6.15

Wegańskie muffiny z truskawkami

Maraton truskawkowy trwa! Tym razem te pyszne czerwone owoce wykorzystałam do upieczenia wegańskich muffinów. Taka wersja, bez jajek i maślanki, w niczym nie ustępuje tej tradycyjnej. Muffiny są puszyste, mięciutkie, lekkie i bardzo łatwe do zrobienia. Jedyna wada - truskawki puszczają tyle soku, że przyklejają się do papilotek - ups;)


Wegańskie muffiny z truskawkami

Składniki (na 10 sztuk):
  • 270 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego (lub więcej, muffiny wychodzą mało słodkie)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 210 ml mleka roślinnego
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 235 g truskawek, umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na małe kawałki

Piekarnik rozgrzać do 190 st.
 
W misce wymieszać: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dodać: mleko, olej i truskawki. Masę przełożyć do papilotek.
 
Piec przez 20 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!


English version

Vegan Strawberry Muffins

Ingredients (makes 10):
  • 270 g flour
  • 50 g brown sugar (or more)
  • 1 tsp baking powder
  • 1 tsp baking soda
  • 210 ml plant milk
  • 80 ml vegetable oil
  • 235 g strawberries, washed, hulled and chopped
Preheat the oven to 190 C.
In a bowl mix all dry ingredients: flour, sugar, baking powder and baking soda. Add the milk, oil snd strawberries.  Spoon the batter into a muffins papers.
Bake for 20 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.

Enjoy!
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger