niedziela, 21 czerwca 2015

Kompot truskawkowy z wanilią

Kompot truskawkowy z wanilią to kolejny pyszny sposób na wykorzystanie tych owoców jagodowych. Zrobienie go zajmuje pięć minut. Napój jest mocno truskawkowy, odpowiednio słodki, z wyczuwalną wanilią, która dodaje mu interesującego smaku. Schłodzony - będzie idealny na upały.
 


Kompot truskawkowy z wanilią
 
Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 1,5 l wody
  • 1/3 szklanki cukru (lub więcej)
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej lub nasionka z dwóch lasek wanilii

Truskawki umyć i odszypułkować. Wrzucić je do garnka, zasypać cukrem i dodać wanilię. Całość zalać wrzątkiem i delikatnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika i ostudzić.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Z dodatkiem wanilii chętnie bym skosztowała takiego kompotu, bo wiadomo z truskawek jest najlepszy! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, bardzo lubię połączenie truskawek z wanilią. Ale nie za dużo tej wanilii do 500 g truskawek ? Nie było zbyt intensywnie ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Kompot z truskawek uwielbiam, ale z wanilią nigdy nie piłam, także chyba pora spróbować :)


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Zupełnie inaczej smakuje:)

      Usuń
    2. Nominowałam Cię do LBA (więcej informacji na blogu :)).

      Usuń
  4. nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż domowy kompocik :) pychota!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten kolor, taki intensywny! Kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiałam w lato pić kompot truskawkowy babci, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mimo że nie jestem wielkim entuzjastą kompotów, to na taki waniliowy i mocno schłodzony na pewno bym się skusił :D

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)