Nie wyobrażam sobie lata bez placka drożdżowego z owocami i kruszonką, a Wy?;)Uwielbiam wieczorne wylegiwanie się na kanapie (a jeszcze lepiej na leżaku) i zajadanie takiego ciasta. Choć wypieki drożdżowe są czasochłonne i potrafią przysporzyć nieco kłopotów, warto czasem poświęcić dłuższą chwilę na ich zrobienie. Przepis na ten pyszny placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką pochodzi z książki Cukiernia Lidla, którą chyba każdy miłośnik pieczenia ma teraz w domu. Ciasto wychodzi puszyste, mięciutkie i delikatne. Nie jest bardzo trudne do przygotowania, a zawinięte w folię długo zachowuje świeżość.
Drożdżowy placek z rabarbarem, truskawkami i kruszonką mistrza Małeckiego
(źródło: Cukiernia Lidla - przepisy mistrza Pawła Małeckiego)
Składniki (na blachę 34 x 45 cm):
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 30 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka, lekko podgrzanego
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (dodałam 30 g domowego cukru waniliowego)
- 2 jajka
- 100 g masła
- 800 g rabarbaru, umytego, obranego i pokrojonego na kawałki
- 500 g truskawek, umytych, pozbawionych szypułek i pokrojonych na kawałki
- 100 g płatków migdałowych (nie dodałam)
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (dodałam 30 g domowego cukru waniliowego)
- 180 - 200 g mąki
Mąkę przesiać przez sitko do miski. W środku mąki zrobić wgłębienie, wlać ciepłe mleko, dodać 1/2 cukru i drożdże. Delikatnie wymieszać rozczyn z mąką, ale tylko w środkowej części miski (na brzegach mąką ma pozostać sucha). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 min.).
Masło roztopić i dodać do rozczynu. Dodać pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Dokładnie wyrobić do momentu, aż ciasto zacznie odklejać się od miski i rąk (zagniotłam przy użyciu miksera z końcówką hakiem). Wyrobione ciasto oprószyć mąką i odstawić do wyrośnięcia - musi podwoić swoją objętość (ok. 2 h).
Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki. Rozwałkowane ciasto nakłuć widelcem i rozłożyć na nim rabarbar i truskawki.
Składniki na kruszonkę rozetrzeć między palcami w misce. Wierzch ciasta posypać kruszonką i płatkami migdałów.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem (lub 190 st. bez termoobiegu) przez 20 - 30 min.
Smacznego!