W czasie gdy ja leżałam na tureckiej plaży, wszystkie warzywniaki w Polsce zdążyły zapełnić się truskawkami. Te cudownie czerwone owoce idealnie komponują się z czekoladą, dlatego dziś zapraszam na sernik z Goplaną i truskawkami właśnie. Jest jedwabisty, mało słodki, wręcz wytrawny, o bardzo kremowej konsystencji i składa się z czterech warstw: spodu z kakaowych ciasteczek, truskawek, masy serowej i jeszcze raz truskawek - bo ich nigdy za wiele;)
Sernik czekoladowy z truskawkami
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Spód
- 260 g ciasteczek lub herbatników kakaowych
- 50 g masła, rozpuszczonego
- 1 kg sera do serników
- 250 g sera mascarpone
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 budyń (47 g) z prawdziwą wanilią
- 5 jajek
- 2 tabliczki (180 g) gorzkiej czekolady Goplana, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej
- 700 g truskawek, umytych, pozbawionych szypułek i przekrojonych na pół
*Dobre rady dotyczące pieczenia idealnego sernika:
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h)
- ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem lub w malakserze i połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy i podpiec przez 10 min. Wyjąć z piekarnika i zmniejszyć jego temperaturę do 160 st.
Sery zmiksować z cukrem. Miksując, dodawać po jednym jajku. Dodać budyń i roztopioną czekoladę.
1/3 truskawek ułożyć na podpieczonym spodzie i wlać masę serową. Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki.
Piec przez 60 - 65 min.
Smacznego!