Zapraszam Was na mój urodzinowy sernik! Żaden tort nie może się z nim równać;)Wyjątkowo kremowy, jedwabisty i delikatny. Z domową masa kajmakową, którą wprost uwielbiaaam. A do tego batoniki Daim, które przyjemnie chrupią między zębami. Bardzo polecam!
Sernik Daim z domowym kajmakiem
Składniki (na tortownicę 23 cm):
Spód
- 250 g ciasteczek owsianych (polecam San Złotokłose)
- 70 g masła, roztopionego
- 1 kg sera z wiaderka
- 75 g cukru
- 4 jajka
- 30 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/ 3 puszki masy kajmakowej, przepis tutaj
- 3 batoniki Daim, pokrojone na kawałki
- 2/3 puszki masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 3 batoniki Daim, pokrojone na kawałki
*Dobre rady dotyczące pieczenia sernika:
- wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- po upieczeniu: lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2,5 h)
- ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na noc) do lodówki, aby stężał
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąką.
Przygotować spód ciasta. Ciasteczka pokruszyć wałkiem (lub w malakserze). Połączyć z roztopionym masłem. Wylepić nimi spód tortownicy. Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 170 st.
Ser zmiksować z cukrem i wanilią. Dodać mąkę, kajmak i masło. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać pokrojone batoniki Daim.
Masę wlać na podpieczony
spód. Piec przez 50 min.
Gdy sernik
ostygnie, przygotować polewę. Kajmak zmiksować z mlekiem na gładką masę. Polać wierzch sernika. Ozdobić kawałkami batoników Daim. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!