20.10.14

Muffiny z łaciatą Milką i malinami

Jak to dobrze, że można jeszcze kupić świeże maliny, hura hura! Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek wcześniej było to możliwe o tej porze roku. Dzięki temu, mogłam upiec pyszne muffiny z moimi ulubionymi owocami i łaciatą czekoladą Milka - czy może być lepsza kombinacja smaków? Duża ilość maślanki sprawiła, że muffiny wyszły niezwykle puszyste, wilgotne i lekkie. Ich zrobienie zajmuje tylko chwilę.



Muffiny z łaciatą Milką i malinami

Składniki (na 9 sztuk):
  • 265 g mąki
  • 60 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 200 ml maślanki
  • 100 ml oleju
  • ok. 40 malin
  • 1 tabliczka czekolady Milka Happy Cows (czyli tej łaciatej;))

Piekarnik rozgrzać do 190 st.

W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wmieszać pokrojoną na kawałki czekoladę i maliny.

Masą napełnić papilotki do 3/4 wysokości.

Piec 20 - 25 min., do tzw. suchego patyczka.

Smacznego!





English version

Milka & Raspberry Muffins

Ingredients (makes 9):

  • 265 g plain flour
  • 60 g sugar
  • 1 tsp baking soda
  • 1 tsp baking powder  
  • 1 egg
  • 100 ml vegetable oil
  • 200 ml buttermilk
  • about 40 raspberries
  • 1 Milka Happy Cows (milk and white chocolate)

Preheat the oven to 190 degrees C.
 
In a one bowl mix all dry ingredients, in a second bowl  - all wet igredients. Mix the wet mixture into the dry ingredients until just combined. Add chopped chocolate and raspberries.

Spoon the batter into a muffins papers, filling each 3/4 full.

Bake for 20 - 25 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.

Enjoy!


Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger