Jak to dobrze, że można jeszcze kupić świeże maliny, hura hura! Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek wcześniej było to możliwe o tej porze roku. Dzięki temu, mogłam upiec pyszne muffiny z moimi ulubionymi owocami i łaciatą czekoladą Milka - czy może być lepsza kombinacja smaków? Duża ilość maślanki sprawiła, że muffiny wyszły niezwykle puszyste, wilgotne i lekkie. Ich zrobienie zajmuje tylko chwilę.
Muffiny z łaciatą Milką i malinami
Składniki (na 9 sztuk):
- 265 g mąki
- 60 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 200 ml maślanki
- 100 ml oleju
- ok. 40 malin
- 1 tabliczka czekolady Milka Happy Cows (czyli tej łaciatej;))
Piekarnik rozgrzać
do 190 st.
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wmieszać pokrojoną na kawałki czekoladę i maliny.
Masą napełnić papilotki do 3/4 wysokości.
Piec 20 - 25 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać do połączenia się składników. Na koniec wmieszać pokrojoną na kawałki czekoladę i maliny.
Masą napełnić papilotki do 3/4 wysokości.
Piec 20 - 25 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Milka & Raspberry Muffins
Ingredients (makes 9):
- 265 g plain flour
- 60 g sugar
- 1 tsp baking soda
- 1 tsp baking powder
- 1 egg
- 100 ml vegetable oil
- 200 ml buttermilk
- about 40 raspberries
- 1 Milka Happy Cows (milk and white chocolate)
Preheat the oven to 190
degrees C.
In a one bowl mix all dry
ingredients, in a second bowl - all wet igredients. Mix the wet mixture into
the dry ingredients until just combined. Add chopped chocolate and raspberries.
Spoon the batter
into a muffins papers, filling each 3/4 full.
Bake for 20 - 25 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.
Enjoy!
Bake for 20 - 25 mins, until a skewer inserted into one of the muffins comes out clean.
Enjoy!