Lubicie ciasteczka imbirowe? Ja bardzo! Tym razem postanowiłam je trochę odchudzić i zamiast masła użyłam margaryny roślinnej. Szybko doszłam do wniosku, że choć ciasteczka wyszły smaczne (szczególnie maczane w herbacie), to jednak nic nie zastąpi smaku prawdziwego masła w kruchych wypiekach;)
Imbirki
Składniki (na ok. 2 blachy):
- 1 1/3 szklanki mąki
- 1/2 kostki (125 g) margaryny lub masła
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki imbiru
- 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżki cynamonu
Wszystkie składniki szybko zagnieść. Ciasto uformować w dysk, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 1 h.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką, na grubość 3 mm. Wykrawać ciasteczka o różnych kształtach. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 10 min.
Smacznego!
Cut-Out Ginger Cookies
Ingredients (makes about 2 sheets):
- 1 1/3 cup flour
- 125 g margarine
- 1 egg
- 1/3 cup icing sugar
- 2 tbsp ginger
- 1/2 tbsp gingerbread spice mix
- 1/2 tbsp cinnamon
Knead fast all the ingredients. Form a dough into a disk, wrap in a plastic wrap and let rest in the refrigerator for at least 1 hour.
Preheat the oven to 180 degrees C.
Sprinkle a suitable surface with flour, roll the dough out to a thickness of 3 mm. Cut into shapes. Place the cookies on baking sheets and bake for 10 mins.
Enjoy!