Nieuchronnie zbliża się 12. października, czyli ten okropny dzień zwany moimi urodzinami - nie lubię, oj, nie lubię. Przedwczoraj urządziłam małe przyjęciem dla swoich przyjaciółek, na które upiekłam niezwykle łatwy tort kajmakowy, z przepisu Rachel Allen. Jak już kiedyś wspominałam, nie przypadam za typowymi polskimi tortami - nasączonymi biszkoptami z kremami na bazie kremówki, dlatego przygotowałam zwykłe-niezwykłe ciasto przełożone domową masą kajmakową. Wyszło pyszne! Puszyste, wilgotne, sycące, z wyczuwalnymi migdałami i dużą ilością obłędnego kajmaku.
Prosty tort kajmakowy Rachel Allen
(źródło: Cake Rachel Allen)
Składniki (na 2 blaty o śr. 18 cm):
Ciasto
- 175 g miękkiego masła
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g masy kajmakowej (najlepiej domowej, przepis tutaj)
- 2 jajka
- 100 g mielonych migdałów
- 165 g mąki, przesianej
- 1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 50 g miękkiego masła
- 175 g masy kajmakowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 150 g cukru pudru, przesianego (dodałam 2 czubate łyżki)
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Masło zmiksować na puszystą masę. Dodać cukier, wanilię i kajmak, miksować przez kilka minut, do uzyskania gładkiej i jasnej masy. Dodać jajka, a następnie migdały i mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
Ciasto przełożyć do tortownicy. Piec ok. 55 min., do tzw. suchego patyczka.
Wszystkie składniki na krem zmiksować razem na gładką masę.
Ostudzone ciasto przeciąć na pół. Pierwszy blat posmarować kremem i przykryć drugim. Posmarować kremem wierzch ciasta.
Smacznego!
English version
Dulce De Leche Cake
(source: Cake Rachel Allen)
Ingredients (two 18 cm round cake tins):
Cake
- 175 g butter, softened, plus extra for greasing
- 100 g soft light brown sugar
- 1 tsp vanilla extract
- 200 g dulce de leche
- 2 eggs
- 100 g ground almonds
- 175 g self-raising flour
- 50 g butter, softened
- 175 g dulce de leche
- 1 tsp vanilla extract
- 150 g icing sugar, sifted
Preheat the oven to 180 degrees C. Butter the sides of each cake tin and line the base with a disc of baking parchment.
Cream the butter until soft in a large bowl or in an electric food mixer. Add the sugar, vanilla extract and dulce de leche and beat the mixture for a good few minutes until the mixture is smooth and light.
Add eggs to the creamed butter mixture, beating all the time. Tip in the ground almonds, then sift in the flour and baking powder, gently folding in until combined
Divide the mixture between the tins and bake for about 25 minutes or until a skewer inserted into the centre of each cake comes out almost clean.
To make the filling and icing for the cake, beat the butter with the dulce de leche and vanilla extract until very soft, then gradually add the icing sugar and beat until smooth.
Place one cake upside down on a serving plate, then spread over a third of the icing. Place the second cake on top, right side up, then spread the rest of the icing over the top.
Enjoy!