Jesień rozpieszcza nas w tym roku piękną pogodą, póki co. Słońce przyjemnie grzeje, w powietrzu unosi się zapach suchych liści, a dynia króluje na bazarowych straganach. Jest to jedno z tych warzyw, które można wykorzystywać w daniach zarówno na słodko, jak i na słono. Jego smak niestety nieco ginie w wypiekach, więc trzeba podkręcać go korzennymi przyprawami.
Dziś zapraszam na smaczne mięciutkie ciasteczka z puree dyniowym i nutellowymi kleksami.
Miękkie ciasteczka dyniowe z Nutellą
Składniki (na 12 sztuk):
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka puree dyniowego
- 1 jajko
- 1 1/3 szklanki mąki
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka przeprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
- 12 łyżeczek Nutelli
Najpierw przygotować puree dyniowe: z dyni usunąć pestki i pokroić w paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 40 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ostudzić.
Masło zmiksować z cukrem. Dodać dynię i jajko. Mąkę przesiać z: przyprawą do piernika, sodą i solą, a następnie dodać do masy dyniowej.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów lub dwiema łyżkami stołowymi nałożyć masę ciasteczkową na blachę. Na wierzch każdego ciasteczka nałożyć łyżeczkę Nutelli.
Piec przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Smacznego!