środa, 1 października 2014

Miękkie ciasteczka dyniowe z Nutellą

Jesień rozpieszcza nas w tym roku piękną pogodą, póki co. Słońce przyjemnie grzeje, w powietrzu unosi się zapach suchych liści, a dynia króluje na bazarowych straganach. Jest to jedno z tych warzyw, które można wykorzystywać w daniach zarówno na słodko, jak i na słono. Jego smak niestety nieco ginie w wypiekach, więc trzeba podkręcać go korzennymi przyprawami.

Dziś zapraszam na smaczne mięciutkie ciasteczka z puree dyniowym i nutellowymi kleksami.


Miękkie ciasteczka dyniowe z Nutellą

Składniki (na 12 sztuk):
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 1 jajko
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przeprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 12 łyżeczek Nutelli

Najpierw przygotować puree dyniowe: z dyni usunąć pestki i pokroić w paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 40 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ostudzić.

Masło zmiksować z cukrem. Dodać dynię i jajko. Mąkę przesiać z: przyprawą do piernika, sodą i solą, a następnie dodać do masy dyniowej.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką do lodów lub dwiema łyżkami stołowymi nałożyć masę ciasteczkową na blachę. Na wierzch każdego ciasteczka nałożyć łyżeczkę Nutelli.

Piec przez 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Smacznego!



Dynia na słodko i słono

16 komentarzy:

  1. Pyszne takie ciasteczko, idealne do pochrupania przy kawie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis, jestem pod wrażeniem!

    OdpowiedzUsuń
  3. łał, i ta dawka czekolady! :O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez Nutelki nie byłyby takie dooobre;)

      Usuń
  4. O rany, wyglądają doskonale. Muszę wypróbować Twój przepis w weekend. Moja rodzina uwielbia ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka dyniowe jadłam tylko raz w życiu. Szkoda, że tak rzadko. Te tutaj wyglądają cudownie. Dynia jest takim charakterystycznym "warzywem", które się idealnie komponuje z smakami na słodko jak i na słono. Ta czekolada na wierzchu nadaje im wyglądu takich amerykańskich ciasteczek :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam szczerze, że moje to były pierwsze dyniowe ciasteczka;P

      Usuń
  6. wow, to się nazywa dopiero deserowa kwintesencja jesieni :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ ciekawie wyglądają. Bomba! :)
    Dziękuję za wizytę

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh ciasteczka wyglądają rozkosznie! Te z dodatkiem warzyw to moje ulubione !

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)