26.9.14

Tarta dyniowa pod bezą

Harry Potter zajadał się plackiem dyniowym na ucztach w Hogwarcie, Blair Waldorf (z Plotkary) piekła go razem z ojcem na każde Święto Dziękczynienia. A teraz Ola Pilichola postanowiła sprawdzić, w czym tkwi fenomen tego prawdziwie jesiennego wypieku;) Kruche ciasto, dyniowe nadzienie z piernikową nutą i piankowa beza - te trzy elementy tworzą kombinację, w której zakochałam się od pierwszego kęsa! Zrobienie tarty zajmuje trochę czasu, ale pracę można rozłożyć na dwa dni: wieczorem przed pieczeniem - zagnieść ciasto i zrobić puree dyniowe, a następnego dnia - zająć się resztą.


Tarta dyniowa pod bezą

Składniki (na formę 23 cm):

Kruche ciasto
  • 220 g mąki
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
Z podanych składników zagnieść ciasto (można użyć miksera/ blendera). Ciastem wylepić spód i boki formy do tarty. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Schłodzone ciasto lekko nakłuć w kilku miejscach widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i zasypać suchą fasolą. Podpiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 15 min., usunąć papier z fasolą piec jeszcze przez 10 min. Nieco ostudzić.



Dyniowe nadzienie
  • 1 kg dyni
  • 240 ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka przeprawy piernikowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 130 g brązowego cukru (lub mniej, całość wychodzi bardzo słodka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie puree dyniowego (wyjdzie go 1 1/3 szklanki): z dyni usunąć pestki i pokroić w paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez 40 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ostudzić.

Wszystkie składniki na nadzienie zmiksować razem, do uzyskania jednolitej masy (będzie bardzo rzadka).

Nadzienie wlać na podpieczony spód. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 40 min. Wyjąć z piekarnika i nieco ostudzić.

Beza
  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki winianu potasu lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Białka ubić na sztywno. Po 2 min. dodać winian potasu, cały czas miksując. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Bezę wyłożyć łyżką na tartę., tworząc fale. Piec 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Smacznego!



Dynia na słodko i słono

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger