20.9.14

Wegański chlebek bananowy

Kolejna część przygód z wegańskimi słodyczami. Od tygodnia wiedziałam, że upiekę chlebek bananowy bez jajek i masła. Miałam na niego wielką ochotę! Banany leżały i dojrzewały, a ja czekałam na odpowiedni moment, w którym w końcu skórka zrobi się czarna. I oto nadszedł ten dzień:) Chlebek wyszedł przepyszny! W niczym nie ustępuje wersji normalnej. Śmiało może też konkurować z popularnym chlebkiem Sophie Dall. Masło zastąpiłam olejem rzepakowym, a jajka - musem jabłkowym (przepis znajduje się pod składnikami). Jego zrobienie jest banalnie łatwe i szybkie.


Wegański chlebek bananowy

Składniki (na keksówkę):
  • 4 małe bardzo dojrzałe banany
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 125 g musu jabłkowego*
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g mąki, przesianej
  • garść rodzynek lub orzechów, opcjonalnie
*aby przygotować mus jabłkowy wystarczy 3 małe jabłka (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki) wrzucić do garnka, zalać 1/3 szklanki wody i gotować do momentu, aż całkowicie zmiękną (15 - 20 min.), a następnie rozgnieść widelcem i ostudzić


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Banany rozgnieść widelcem i wrzucić do misy miksera. Zmiksować je z: cukrem, olejem, musem jabłkowym, sodą, mąką i rodzynkami. Ciasto przelać do formy.

Piec przez 45 min.

Smacznego!



English version

Vegan banana bread

Ingredients (loaf tin):
  • 4 small ripe bananas
  • 100 g brown sugar
  • 80 ml vegetable oil
  • 125 g unsweetened applesauce
  • 2 tsp baking soda
  • 200 g flour, sifted
  • handful of raisins or nuts, optional

Preheat the oven to 180 degrees C. Butter or line the base and sides of the tin loaf with baking parchment.

Mash a bananas with a fork. Mix the bananas with a: sugar, oil, applesauce, soda, flour and raisins. Pour the mixture into the loaf tin.

Bake for 45 mins.

Enjoy!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger