sobota, 20 września 2014

Wegański chlebek bananowy

Kolejna część przygód z wegańskimi słodyczami. Od tygodnia wiedziałam, że upiekę chlebek bananowy bez jajek i masła. Miałam na niego wielką ochotę! Banany leżały i dojrzewały, a ja czekałam na odpowiedni moment, w którym w końcu skórka zrobi się czarna. I oto nadszedł ten dzień:) Chlebek wyszedł przepyszny! W niczym nie ustępuje wersji normalnej. Śmiało może też konkurować z popularnym chlebkiem Sophie Dall. Masło zastąpiłam olejem rzepakowym, a jajka - musem jabłkowym (przepis znajduje się pod składnikami). Jego zrobienie jest banalnie łatwe i szybkie.


Wegański chlebek bananowy

Składniki (na keksówkę):
  • 4 małe bardzo dojrzałe banany
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 ml oleju roślinnego
  • 125 g musu jabłkowego*
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g mąki, przesianej
  • garść rodzynek lub orzechów, opcjonalnie
*aby przygotować mus jabłkowy wystarczy 3 małe jabłka (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki) wrzucić do garnka, zalać 1/3 szklanki wody i gotować do momentu, aż całkowicie zmiękną (15 - 20 min.), a następnie rozgnieść widelcem i ostudzić


Piekarnik rozgrzać do 180 st. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Banany rozgnieść widelcem i wrzucić do misy miksera. Zmiksować je z: cukrem, olejem, musem jabłkowym, sodą, mąką i rodzynkami. Ciasto przelać do formy.

Piec przez 45 min.

Smacznego!



English version

Vegan banana bread

Ingredients (loaf tin):
  • 4 small ripe bananas
  • 100 g brown sugar
  • 80 ml vegetable oil
  • 125 g unsweetened applesauce
  • 2 tsp baking soda
  • 200 g flour, sifted
  • handful of raisins or nuts, optional

Preheat the oven to 180 degrees C. Butter or line the base and sides of the tin loaf with baking parchment.

Mash a bananas with a fork. Mix the bananas with a: sugar, oil, applesauce, soda, flour and raisins. Pour the mixture into the loaf tin.

Bake for 45 mins.

Enjoy!

17 komentarzy:

  1. Nie dość, że bananowy, (na pewno) pyszny, to jeszcze wegański! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Wegański najlepszy! Mi on bardziej smakuje niż klasyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze jakoś mam awersję do pieczenia chlebów. Weganką nie jestem, ale takie bananowe cudo mogłabym przygarnąć, baaa nawet może i pokusiła bym się o wypróbowanie tego przepisu. Chlebki lubię pod każdą postacią (niestety często te niezdrowe pszenne również :()
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo wilgotny i do tego jaki puszysty. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny jest ten chlebek bananowy :)
    Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chlebek :)
    Tak jesiennie się zrobiło u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale fajny chleb!
    Chcę chociaż kromeczkę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Muszę spróbować takiej wersji, bo robiłam już chlebek bananowy, choć nie był wegański. A opcja z musem jabłkowym bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Apetyczny chlebek, jestem na etapie prób wypiekania z dodatkiem bananów, a twój przepis ma ciekawy skład, jedynie mąkę musiałabym zamienić na bezglutenową. Inspiracja jest, więc na pewno i próba będzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. wspaniała kwintesencja jesieni <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Mmm, wygląda pysznie :) I te zdjęcia takie śliczno-jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale apetycznie wygląda! widać, że taki wilgotny! no i takie cudowne, optymistyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ apetyczny! Zapisuję do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)