Kolejna część przygód z wegańskimi słodyczami. Od tygodnia wiedziałam, że upiekę chlebek bananowy bez jajek i masła. Miałam na niego wielką ochotę! Banany leżały i dojrzewały, a ja czekałam na odpowiedni moment, w którym w końcu skórka zrobi się czarna. I oto nadszedł ten dzień:) Chlebek wyszedł przepyszny! W niczym nie ustępuje wersji normalnej. Śmiało może też konkurować z popularnym chlebkiem Sophie Dall. Masło zastąpiłam olejem rzepakowym, a jajka - musem jabłkowym (przepis znajduje się pod składnikami). Jego zrobienie jest banalnie łatwe i szybkie.
Wegański chlebek bananowy
Składniki (na keksówkę):
- 4 małe bardzo dojrzałe banany
- 100 g brązowego cukru
- 80 ml oleju roślinnego
- 125 g musu jabłkowego*
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g mąki, przesianej
- garść rodzynek lub orzechów, opcjonalnie
*aby przygotować mus jabłkowy wystarczy 3 małe jabłka (obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki) wrzucić do garnka, zalać 1/3 szklanki wody i gotować do momentu, aż całkowicie zmiękną (15 - 20 min.), a następnie rozgnieść widelcem i ostudzić
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Keksówkę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Banany rozgnieść widelcem i wrzucić do misy miksera. Zmiksować je z: cukrem, olejem, musem jabłkowym, sodą, mąką i rodzynkami. Ciasto przelać do formy.
Piec przez 45 min.
Smacznego!
English version
Vegan banana bread
Ingredients (loaf tin):
- 4 small ripe bananas
- 100 g brown sugar
- 80 ml vegetable oil
- 125 g unsweetened applesauce
- 2 tsp baking soda
- 200 g flour, sifted
- handful of raisins or nuts, optional
Preheat the oven to 180 degrees C. Butter or line the base and sides of the tin loaf with baking parchment.
Mash a bananas with a fork. Mix the bananas with a: sugar, oil, applesauce, soda, flour and raisins. Pour the mixture into the loaf tin.
Bake for 45 mins.
Enjoy!