Maraton jabłkowy trwa. Tak mi posmakowało połączenie antonówek z malinami (wcześniej tutaj), że postanowiłam wykorzystać je jeszcze raz. I pewnie ostatni w tym roku, ponieważ sezon na maliny niestety dobiega już końca. Tym razem upiekłam puszyste ciasto z owocami, migdałami i cynamonową kruszonką. Było równie pyszne, co i brzydkie;) Wszystkim bardzo smakowało. Łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Jabłecznik z malinami i cynamonową kruszonką
(inspiracja: Bakes & cakes, lato 2014)
Składniki (na tortownicę 18 - 20 cm):
- 120 g miękkiego masła
- 120 g cukru
- 3 jajka
- 60 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 100 g mąki, przesianej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 średniej wielkości jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę
- 30 malin
- 45 g zimnego masła
- 45 g cukru
- 40 g mąki
- 1 łyżeczka cynamonu
Piekarnik rozgrzać do 170 st. Tortownicę natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło zmiksować z cukrem, do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodać jajka, a następnie migdały i wanilię. Dodać mąkę i sodę oczyszczoną. Na koniec dodać 1/2 jabłek i wszystkie maliny. Ciasto przelać do formy. Na wierzchu ułożyć pozostałą część jabłek.
W miseczce rozetrzeć razem między palcami podane składniki na kruszonkę tak, aby połączyły się. Posypać wierzch ciasta.
Piec przez 50 - 60 min., do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!
English version
Apple & Raspberry Cake with Cinnamon Crumble
Ingredients (18 - 20 cm round cake tin):
- 120 g butter, softened
- 120 g sugar
- 3 eggs
- 60 g ground almonds
- 1 tsp vanilla extract
- 100 g flour, sifted
- 1 tsp baking soda
- 2 cooking apples, peeled, cored and cubed
- 30 raspberries
- 45 g cold butter
- 45 g sugar
- 40 g flour
- 1 tsp cinnamon
Preheat the oven to 170 degrees C. Butter a 18 - 20 cm round cake tin or line with baking paper.
Beat the butter and sugar, until light and fluffy. Then add the eggs, almonds and vanilla. Add the flour and soda. Add 1/2 of apples and all raspberries. Pour the mixture into prepared tin. Arrange rest of the apples on top.
In a small bowl,
combine together all crumble ingredients. Sprinkle top of the cake with crumble topping.
Bake for 40 - 50 mins, until a skewer comes clean.
Enjoy!