Nareszcie znalazłam przepis na idealne ciasteczka owsiane, naprawdę! Tak pysznych jeszcze nie jadłam - a trochę już się ich najadłam. Nie można im się oprzeć. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Większość składników dodaje się w proporcji 1:1, więc łatwo wszystko zapamiętać. Choć na początku przeraziła mnie ilość cukru (110 g białego i 110 g brązowego), to dopiero później zobaczyłam, ile należy dodać do tego płatków owsianych - aż 250 g. Dla porównania, w poprzednim przepisie na podobne ciasteczka, płatków owsianych było tylko 50 g a cukru niemal tyle samo - różnica jest zatem znacząca. To oznacza, że można sobie bezkarnie powtarzać, że ciasteczka te są zdrowe, ponieważ zawierają m. in. dużo błonnika. Jest on także zawarty w rodzynkach, które są dodatkiem (choć można je oczywiście zastąpić np. czekoladą). Przepis pochodzi z książki (i programu tv) Rachel Allen pt. Bake, którą nabyłam za ok. 5 funtów na brytyjskim Amazonie.
Od teraz Rachel staje się już oficjalnie moją najulubieńszą autorką słodkich przepisów, prawdziwą boginią wypieków - wybacz, Nigello!;)
Polecam bardzo, bardzo i jeszcze bardziej!
Idealne ciasteczka owsiane Rachel Allen
Składniki (na 30 - 35 ciasteczek):
- 110 g miękkiego masła
- 110 g drobnego cukru do wypieków
- 110 g brązowego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 g płatków owsianych górskich
- 110 g mąki samorosnącej, czyli mąki pszennej z dodatkiem 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli
- 1 płaska łyżeczka soli
- 110 g rodzynek (lub innych ulubionych dodatków)
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło zmiksować. Dodać cukry i miksować do uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie dodać: jajko, wodę i ekstrakt. Zmniejszyć obroty miksera i dodać: płatki owsiane, mąkę, sól i rodzynki.
Z gotowego ciasta lepić małe kulki i układać w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 - 25 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Smacznego!
English version
Perfect Oatmeal and Raisin Cookies
(Bake Rachel Allen)
Ingredients (30 - 35 cookies):
- 110 g butter, softened
- 110 g caster sugar
- 110 g soft light brown sugar
- 1 egg
- 2 tbsp. water
- 1 tsp vanilla extract
- 250 g porridge oats
- 110 g self-raising flour 1 level tsp salt
- 110 g raisins
Preheat the oven to 180 degrees C.
Cream the butter in an electric food mixer until soft. Add the sugars and beat until mixture is light and fluffy. Add the egg, water and vanilla extract while still beating. Reduce the speed and gently mix in the oats, flour, salt and raisins to form a dough.
Using your hands, roll the dough into walnut-sized balls and place spaced slightly apart on two baking trays.
Bake in the oven for 15 - 20 minutes.
Enjoy!