To już drugi przepis na ciasteczka owsiane na blogu (poprzedni tutaj). Te są zupełnie inne - chrupiące, bardzo maślane i zawierają mniej płatków owsianych. Dodatkowo są dosyć słodkie - co wcale mi akurat nie przeszkadza (choć i tak dodałam mniej cukru niż kazali). Jeżeli ktoś potrzebuje się troszkę zasłodzić, to naprawdę polecam!
Przepis pochodzi z magazynu Pani (luty 2012) i według niego, upieczone ciastka powinno się jeszcze polać czekoladą i posypać kakao, ale ja już z tego zrezygnowałam.
P.S. Jeszcze bardziej polecam te owsiane - klik!
Ciasteczka owsiane z czekoladą
Składniki (na ok. 2 blachy):
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g cukru (dodałam 120 g cukru brązowego)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- 70 g groszków czekoladowych (lub czekolady pokrojonej na małe kawałki)
- 200 g gorzkiej czekolady (pominęłam)
- kakao do posypania (pominęłam)
Rozgrzać piekarnik do 180 st.
Zmiksować masło z: cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać: jajko, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać kawałki czekolady.
Z gotowego ciasta lepić małe kulki, a następnie lekko je spłaszczyć. Układać w dużych odstępach (to ważne!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 10 - 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i schłodzić. Gotowe ciastka zanurzyć do połowy w płynnej czekoladzie i odstawić w chłodne miejsce, żeby zastygła. Podawać lekko oprószone kakao.
Smacznego!
P.S.