6.6.13

Ciasto z marynowanym rabarbarem i kruszonką

Sezon na rabarbar wciąż trwa. Ciekawe, jak długo jeszcze?
Ten przepis zaintrygował mnie, ponieważ według niego, rabarbar trzeba marynować przez noc w occie balsamicznym. Efektem tego jest bardzo interesujący, lekko cierpki posmak. A do tego wszystkiego - smaczne kruche ciasto. No i cudownie maślana kruszonka. Nie dodałam do niej migdałów i zwiększyłam znacząco ilość cukru (10 g to chyba błąd w druku?), dzięki czemu jej słodycz zrównoważyła kwaśność rabarbaru.


Ciasto z marynowanym rabarbarem i migdałową kruszonką

Składniki (na tortownicę 28 cm):
(źródło przepisu: Palce lizać 28 maja 2013 r.)

Marynowany rabarbar
  • 800 g rabarbaru
  • 2 laski wanilii (nie dodałam)
  • 60 g cukru
  • 3 łyżki octu balsamicznego
Ciasto
  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 7 g proszku do pieczenia
  • 1 jajko
Kruszonka
  • 100 g stopionego masła
  • 100 g mąki
  • 10 g cukru (dodałam 100 g)
  • 100 g mielonych migdałów (nie dodałam)


Wieczorem, przed pieczeniem przygotować marynowany rabarbar. W misce wymieszać: pokrojone na kawałki łodygi, ziarenka z lasek wanilii, cukier i ocet balsamiczny.

Następnego dnia zagnieść wszystkie składniki na ciasto. Wyłożyć nim spód i brzegi tortownicy (mnie na brzegi nie wystarczyło ciasta). Ułożyć na cieście rabarbar (bez marynaty).
 
Następnie zrobić kruszonkę, czyli wymieszać w misce wszystkie potrzebne składniki. Gotową kruszonką posypać rabarbar.
 
Piec przez 50 - 60 min. w 170 st. z termoobiegiem.

Gotowe ciasto można skropić zagotowaną i zgęstniałą marynatą.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. z marynowanym?
    łaał.
    ps: ładne masz to tło!:)
    i dziękuję Ci za udział w akcji

    OdpowiedzUsuń
  2. Marynowany rabarbar brzmi intrygująco. Ciekawa jestem, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. marynowany rabarbar jest genialny,niepowtarzalny smak,a ciasto kruche jakby dojrzewające i przepyszne na następny dzień,świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger