Przepis na te ciasteczka owsiane już wcześniej pojawił się na blogu (klik!) i jest jednym z popularniejszych. Tym razem jednak upiekłam te pyszne i kruche ciacha z innymi dodatkami. W rolach głównych pojawiły się biała czekolada z suszoną żurawiną, czyli sprawdzony duet, który bardzo lubię.
Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i suszoną żurawiną
Składniki (na ok. 2 blachy):
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 50 g płatków owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g mąki
- 100 g białej czekolady pokrojonej na małe kawałki
- 70 g suszonej żurawiny
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Zmiksować masło z: cukrem, cukrem waniliowym i
szczyptą soli. Dodać: jajko, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Na
koniec wmieszać kawałki czekolady i żurawinę.
Z gotowego ciasta lepić małe kulki, a
następnie lekko je spłaszczyć. Układać w dużych odstępach (to ważne!) na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia.
Piec przez 10 - 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.
Smacznego!