wtorek, 29 października 2013

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Przepis na te ciasteczka owsiane już wcześniej pojawił się na blogu (klik!) i jest jednym z popularniejszych. Tym razem jednak upiekłam te pyszne i kruche ciacha z innymi dodatkami. W rolach głównych pojawiły się biała czekolada z suszoną żurawiną, czyli sprawdzony duet, który bardzo lubię.


Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i suszoną żurawiną

Składniki (na ok. 2 blachy):
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g mąki
  • 100 g białej czekolady pokrojonej na małe kawałki
  • 70 g suszonej żurawiny


Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
Zmiksować masło z: cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodać: jajko, płatki owsiane, mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wmieszać kawałki czekolady i żurawinę.
 
Z gotowego ciasta lepić małe kulki, a następnie lekko je spłaszczyć. Układać w dużych odstępach (to ważne!) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Piec przez 10 - 15 min., aż ciasteczka zrobią się złote.

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Biała czekolada i żurawina to jedno z moich ulubionych połączeń. Ciasteczka musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, uwielbiam takie rzeczy ;)
    Muszę kiedyś skorzystać z Twojego przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka wyszły przepyszne, ale rzeczywiście trzeba je układać w sporych odstępach. Moje niestety się zlały i wyszła jedna masa, którą po upieczeniu połamałam na małe kawałki. Ahhh coś jeszcze - następnym razem dodam więcej płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)