Ten sernik kajmakowy to prawdziwe niebo w gębie! Inaczej nie da się go opisać. Genialny, obłędny, rewelacyjny. Każdy kęs to rozkosz dla podniebienia. Kremowy, niezbyt lekki, z kajmakiem w masie serowej i w polewie, a do tego spód z herbatników i solonych orzeszków. Okazuje się, że karmel i solone orzeszki to bardzo dobre połączenie. Sernik podałam na moich rodzinnych urodzinach i wszyscy byli nim zachwyceni. Na pewno ten przepis wejdzie na stałe do mojego sernikowego repertuaru.
Sernik kajmakowy
(źródło przepisu)
Składniki (tortownica 20 - 25 cm):
Spód
- 50 g solonych orzeszków (np. ziemnych lub nerkowców)
- 80 g herbatników
- 30 g masła
- 1 łyżka cukru
- 230 g masy kajmakowej/ krówkowej (można użyć gotowej, do całego sernika zużyjemy jej 400 g)
- 50 g masła
- 100 g cukru
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 600 g sera trzykrotnie mielonego
- 1 łyżka mąki pszennej
- 170 g masy kajmakowej
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki masła
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyjąć z
lodówki ok. 3 h przed pieczeniem sernika.
Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Przygotować spód sernika. Orzeszki, herbatniki, masło i cukier zmielić w malakserze. Wyłożyć masę na spód tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Podpiec 12 min. i wyjąć z piekarnika, którego następnie zmniejszyć temperaturę
do 180 st.
Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę,
następnie dodawać jajka i stopniowo ser i makę. Dobrze zmiksować. Masę
przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
Piec ok. 50 min. (po 30 min. należy
sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba
przykryć wierzch folią aluminiową). Po upieczeniu, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do
całkowitego ostygnięcia.
Gdy sernik ostygnie, przygotować polewę. 170 g masy kajmakowej włożyć do
garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się
bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia,
dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać
wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Smacznego!