24.10.13

Niebiański sernik kajmakowy

Ten sernik kajmakowy to prawdziwe niebo w gębie! Inaczej nie da się go opisać. Genialny, obłędny, rewelacyjny. Każdy kęs to rozkosz dla podniebienia. Kremowy, niezbyt lekki, z kajmakiem w masie serowej i w polewie, a do tego spód z herbatników i solonych orzeszków. Okazuje się, że karmel i solone orzeszki to bardzo dobre połączenie. Sernik podałam na moich rodzinnych urodzinach i wszyscy byli nim zachwyceni. Na pewno ten przepis wejdzie na stałe do mojego sernikowego repertuaru.



Sernik kajmakowy
(źródło przepisu)

Składniki (tortownica 20 - 25 cm):

Spód
  • 50 g solonych orzeszków (np. ziemnych lub nerkowców)
  • 80 g herbatników
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
Masa
  • 230 g masy kajmakowej/ krówkowej (można użyć gotowej, do całego sernika zużyjemy jej 400 g)
  • 50 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 3 jajka
  • 600 g sera trzykrotnie mielonego
  • 1 łyżka mąki pszennej
Polewa
  • 170 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, więc należy je wyjąć z lodówki ok. 3 h przed pieczeniem sernika.

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
 
Przygotować spód sernika. Orzeszki, herbatniki, masło i cukier zmielić w malakserze. Wyłożyć masę na spód tortownicy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Podpiec 12 min. i wyjąć z piekarnika, którego następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st.

Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i stopniowo ser i makę. Dobrze zmiksować. Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika. Piec ok. 50 min. (po 30 min. należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową). Po upieczeniu, lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.

Gdy sernik ostygnie, przygotować polewę. 170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.

Smacznego!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger