18.10.13

Muffiny czekoladowe

Musiałam upiec coś na szybko. A że ogarnęło mnie lenistwo, musiał to być łatwy wypiek ze składników, które miałam w domu. Bez masła, z jednym jajkiem i tabliczką gorzkiej czekolady nie dało się za bardzo poszaleć, dlatego wybrałam muffiny. W końcu, aby je zrobić wystarczy tylko wymieszać składniki suche z mokrymi i już. Postanowiłam też wypróbować swój genialny pomysł zastąpienia mleka czy jogurtu naturalnego serkiem Bieluch, który ma wyjątkowo dobry skład w porównaniu z jogurtami (a mleka krowiego w ogóle nie używam).
Muffiny wyszły ciężkie, gliniaste, bardzo sycące i niezbyt słodkie. Choć to wcale nie znaczy, że złe;) Z bitą śmietaną, sosem karmelowym lub kulką lodów będą wyśmienite!


Muffiny czekoladowe

Składniki (na 10 sztuk):
  • 250 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady pokrojona na małe kawałki 
  • 1 opakowanie serka Bieluch
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 1 roztrzepane jajko

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
W jednej misce wymieszać suche składniki a w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać.
 
Masę nałożyć do papilotek.
 
Piec ok. 20 min. (do tzw. suchego patyczka).

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Jak gliniaste to wtedy podczas jedzenia trzeba moczyć w mleczku a wtedy są jeszcze pyszniejsze:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje muffiny wyglądają cudnie ! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się podobają:) pozdrawiam!

      Usuń
  3. Takie w stylu brownie, w sam raz na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Twoje własne, autorskie muffiny :) Brawo za pomysły!

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger