14.10.13

Mój urodzinowy tort marchewkowy

W sobotę obchodziłam swoje 25. urodziny (kiedy to zleciało?). Z tej okazji upiekłam sobie sama tort, a co! Choć tak naprawdę było to ciasto marchewkowe, ponieważ nienawidzę typowych tortów. Na myśl o kupnym torcie śmietanowym z owocami przechodzą mnie dreszcze obrzydzenia, fu.

To jedno z lepszych, a może i najlepsze, ciasto marchewkowe jakie jadłam: puszyste, wilgotne, z wyczuwalną nutą pomarańczy, przełożone kremem z serka Philadelphia i pachnące przyprawami korzennymi. Idealny wypiek na złotą jesień.
Przepis, który jest banalnie prosty do wykonania, pochodzi z książki pięknej Lorraine Pascale pt. Baking Made Easy. Autorka proponuje upieczenie trzech blatów, jednak ja zmniejszyłam ilość składników i upiekłam tylko dwa.



Tort marchewkowy (Lorraine Pascale)

Składniki (na 3 blaty ciasta o średnicy 23 cm):

Ciasto
  • 525 ml oleju roślinnego
  • 9 rozkłóconych jajek
  • 525 g brązowego cukru
  • 420 g marchewki startej na tarce
  • skórka starta z 3 sparzonych pomarańczy
  • 525 g mąki samorosnącej (aby ją przygotować wystarczy na każde 150 g zwykłej mąki dodać 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli)
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 1/2 łyżeczki przypraw korzennych
  • nasionka z 1 laski wanilii lub 2 krople ekstraktu waniliowego
Krem
  • 200 g cukru pudru
  • 40 g masła
  • skórka starta z 1 sparzonej cytryny
  • nasionka z 1/2 laski wanilii lub 1 kropla ekstraktu waniliowego
  • 115 g schłodzonego kremowego serka (typu Philadelphia)

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
 
W dużej misce zmiksować lub wymieszać łyżką: olej, jajka, stratą marchewkę i skórkę z pomarańczy. W osobnej misce połączyć: mąkę, sodę, sól i przyprawy. Suche składniki przesiać do mokrych. Dodać wanilię.
 
Ciasto przelać do trzech tortownic natłuszczonych olejem.
 
Piec przez 40 - 45 min. (do tzw. suchego patyczka).

Krem najlepiej przygotować przed samym podaniem ciasta. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki razem. Krem podzielić na trzy części. Posmarować każdy blat ciasta i ułożyć jeden na drugim.

Smacznego!



Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger