11.9.16

Wegańskie muffiny z jabłkami

Choć słońce jeszcze całkiem mocno grzeje, na karku czuć już  oddech jesieni. Na straganach następuje owocowa zmiana warty - jagody, maliny i brzoskwinie powoli ustępują miejsca śliwkom, figom i jabłkom. Z tymi ostatnimi upiekłam ostatnio wegańskie muffiny. Niewiarygodnie proste i szybkie. Idealne do zrobienia na deser w ciągu tygodnia lub gdy znajomi dzwonią, że za pół godziny wpadną z wizytą.


Wegańskie muffiny z jabłkami
 
Składniki (na 12 sztuk):
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego + 2 1/2 łyżki wody
  • 270 g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 70 g (lub trochę więcej) cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1 duże kwaśne jabłko, obrane i pokrojone w małą kostkę
 

Siemię lniane wymieszać z wodą, odstawić na bok na 5 min. (do napęcznienia).
 
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cukier. W drugiej misce wymieszać mokre składniki: mleko, olej i siemię lniane.
 
Połączyć zawartość obu naczyń, dodać jabłko i wymieszać jedynie do połączenia się składników.
 
Masą napełnić papilotki do 3/4 wysokości.
 
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 20 min., do tzw. suchego patyczka.
 
Tadam!
 
 
Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger