Jak już kiedyś wspominałam, kasza jaglana nie należy do moim ulubionych produktów. Staram się ją jednak jeść ze względu na jej prozdrowotne właściwości. Tym razem postanowiłam przygotować jaglankę z karmelizowanymi bananami i okazało się to strzałem w dziesiątką! Taką wersję mogłabym jeść codziennie. Owoce podsmażone na maśle z brązowym cukrem oraz kasza nasiąknięta tym słodkim karmelowym sosikiem... Pycha!
Jaglanka z karmelizowanymi bananami
Składniki (na 1 porcję):
- 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 2/3 szklanki wody dobrej jakości
- 2 banany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
Kaszę jaglaną dobrze wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Wsypać do garnuszka i prażyć na suchym dnie do momentu, aż zacznie wydzielać orzechowy zapach. Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 min., aż kasza wchłonie płyn i zrobi się miękka. Odstawić na chwilę, żeby odpoczęła.
W międzyczasie na patelni rozpuścić masło z cukrem. Dodać przekrojone na cztery części (wzdłuż i wszerz) banany. Smażyć je po ok. 4 min. z każdej strony, aż zmiękną.
Kaszę nałożyć na głęboki talerz. Na wierzchu ułożyć banany i polać karmelowym sosikiem.
Tadam!