30.8.16

Czekoladowy naked cake z malinami

Ostatnie dwa tygodnie minęły mi bardzo szybko, ponieważ cały czas byłam w rozjazdach. Blog trochę na tym ucierpiał, ups. Teraz wróciłam już do swojego domku i w końcu mogę coś upiec (bardzo mi tego brakowało!). Choć ten czekoladowy nagi tort - czyli bez boków obłożonych kremem czy lukrem plastycznym - powstał jeszcze przed wszystkimi wyjazdami, na urodziny mojej bratowej. Kakaowy biszkopt nasączony domowym sokiem malinowym,  nie za słodki krem czekoladowy o konsystencji delikatnego musu oraz kwaskowate maliny to kombinacja, która wszystkim bardzo smakowała.


Czekoladowy naked cake z malinami

Składniki (na tortownicę 28 cm):

1. Ciemny biszkopt
  • 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 1/4 szklanka cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie należy natłuszczać ani wykładać pergaminem).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku. Obie mąki i kakao przesiać razem i delikatnie wmieszać (na najwolniejszych obrotach miksera) do masy.

Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez ok. 30 min., do tzw. suchego patyczka. 

Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemię z wysokości ok. 30 cm.

Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, przeciąć go na 2 równe blaty.

2. Nasączenie
  • 4 łyżki soku malinowego
  • 4 łyżki wody

Oba blaty równomiernie nasączyć.

3. Krem czekoladowy (należy przygotować ok. 12 h przed składaniem tortu)
  • 750 g śmietany kremówki 30%
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka cukru, opcjonalnie

W rondlu doprowadzić kremówkę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając co pewien czas. Ostudzić i wsadzić do lodówki na ok. 12 h (całą noc).

Przed samym składaniem tortu masę ubić (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania gęstego kremu.

4. Ponadto
  • ok. 500 g malin (dodatkowo opcjonalnie ok. 150 g borówki amerykańskiej)

5. Składanie tortu

Pierwszy nasączony blat ułożyć na paterze i posmarować go 1/2 (a nawet ciut więcej) kremu. Przykryć go drugim nasączonym blatem i  posmarować go resztą kremu. Na wierzchu ułożyć maliny jedna obok drugiej.

Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger