30.8.16

Czekoladowy naked cake z malinami

Ostatnie dwa tygodnie minęły mi bardzo szybko, ponieważ cały czas byłam w rozjazdach. Blog trochę na tym ucierpiał, ups. Teraz wróciłam już do swojego domku i w końcu mogę coś upiec (bardzo mi tego brakowało!). Choć ten czekoladowy nagi tort - czyli bez boków obłożonych kremem czy lukrem plastycznym - powstał jeszcze przed wszystkimi wyjazdami, na urodziny mojej bratowej. Kakaowy biszkopt nasączony domowym sokiem malinowym,  nie za słodki krem czekoladowy o konsystencji delikatnego musu oraz kwaskowate maliny to kombinacja, która wszystkim bardzo smakowała.


Czekoladowy naked cake z malinami

Składniki (na tortownicę 28 cm):

1. Ciemny biszkopt
  • 8 jajek, białka i żółtka oddzielnie
  • 1 1/4 szklanka cukru
  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao

Piekarnik rozgrzać do 170 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie należy natłuszczać ani wykładać pergaminem).

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier. Następnie dodawać po 1 żółtku. Obie mąki i kakao przesiać razem i delikatnie wmieszać (na najwolniejszych obrotach miksera) do masy.

Ciasto przełożyć do tortownicy i piec przez ok. 30 min., do tzw. suchego patyczka. 

Formę wyjąć z piekarnika i upuścić na ziemię z wysokości ok. 30 cm.

Gdy biszkopt całkowicie ostygnie, przeciąć go na 2 równe blaty.

2. Nasączenie
  • 4 łyżki soku malinowego
  • 4 łyżki wody

Oba blaty równomiernie nasączyć.

3. Krem czekoladowy (należy przygotować ok. 12 h przed składaniem tortu)
  • 750 g śmietany kremówki 30%
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżka cukru, opcjonalnie

W rondlu doprowadzić kremówkę do wrzenia. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając co pewien czas. Ostudzić i wsadzić do lodówki na ok. 12 h (całą noc).

Przed samym składaniem tortu masę ubić (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania gęstego kremu.

4. Ponadto
  • ok. 500 g malin (dodatkowo opcjonalnie ok. 150 g borówki amerykańskiej)

5. Składanie tortu

Pierwszy nasączony blat ułożyć na paterze i posmarować go 1/2 (a nawet ciut więcej) kremu. Przykryć go drugim nasączonym blatem i  posmarować go resztą kremu. Na wierzchu ułożyć maliny jedna obok drugiej.

Tort schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.

Tadam!

32 komentarze:

  1. Jaki piękny tort! Wspaniale go udekorowałaś! Jak nie jestem wielką fanką kremów czekoladowych to w takim zestawieniu z chęcią skusiłabym się na kawałek - i to nie mały! Choć w sumie jest tak ładny, że aż szkoda go rozkrajać :) Pozdrowionka serdeczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Najprostsze dekoracje mają największy urok:)

      Usuń
  2. Tort prezentuje się obłędnie ^^, uwielbiam maliny i będę musiał poważnie rozważyć kwestię zrobienia tortu z ich udziałem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kocham maliny! Szkoda, że już nie są takie dobre:(

      Usuń
  3. super torcik! czekolada i maliny to duet idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam naked cake :D Ślicznie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo torcik, jak pięknie równiutko poukładane owoce :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest bardzo elegancki, wprost zachwyca! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu bratowa 30. uro ma tylko raz - trzeba było przygotować coś super;)

      Usuń
    2. Oj tak, trzydzieste urodziny zobowiązują :)

      Usuń
  7. Pięknie wygląda z takimi precyzyjnie ułożonymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie się prezentuje ten czekoladowy tort! Brawo :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Cieknie mi ślinka na sam widok tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Przesmacznie wyglądają te malinki na torcie, ogólnie to aż szkoda by było taki kroić, jest idealny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No szkida, ale w środku też był ładny

      Usuń
  11. Wow, ale boskie :) Pięknie ozdobione owocami!

    OdpowiedzUsuń
  12. mmm ah te malinki,tak się do mnie uśmiechają <3

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda pięknie i jak równiutko ozdobione, owoce to najlepsza i najpiękniejsza ozdoba według mnie,a jeszcze tak ułożone... mistrzostwo! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Maliny w naszych wypiekach też odgrywają ostatnio swoje role :D Połączenie tych owoców z czekoladowymi nutami to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę dużyyyyyyy kawałeczek jak coś zostało :-)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Jest tak piękny, że żal by mi było go kroić, ale jak widzę ten czekoladowy krem, to myślę, że szybko bym się złamała :)

    OdpowiedzUsuń
  17. rewelacyjnie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  18. Taki piękny, że aż żal go kroić!

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak ładnie wygląda...
    Owocowe ciasta bardzo lubię, ale za to za kremami nie przepadam. Te jagódki kusza chyba najbardziej.

    OdpowiedzUsuń
  20. Genialne!
    Z chęcią bym się na nie wprosiła...
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda pięknie ☺ Poproszę kawałek

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny ;) Super ale apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger