Kolejny weekend, kolejne wspólne blogerskie Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wszyscy piekliśmy efektowne drożdżówki z Nutellą. Bułeczki są dosyć łatwe do zrobienia i wychodzą całkiem smaczne. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i mało słodkie, a w jego wnętrzu znajdziemy nadzienie z najpopularniejszego kremu orzechowo-czekoladowego.
Drożdżówki z Nutellą
(źródło przepisu)
Składniki (na ok. 15 sztuk):
- 80 g rozpuszczonego masła
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 1/2 kg mąki
- 80 g cukru
- szczypta soli
- ok. 15 czubatych łyżeczek Nutelli
- białko jajka do posmarowania drożdżówek
Rozpuszczone masło i mleko lekko pogrzać. Rozpuścić w mieszaninie drożdże. Dodać: mąkę, cukier i sól. Całość zagnieść rękoma lub mikserem z końcówką-hakiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 - 2 h (wstawiłam miskę przykrytą ściereczką do piekarnika rozgrzanego do 40 st. na 1 1/2 h).
Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 14 x 10 cm (wycięłam z tekturki prostokąt 14 x 10 cm i przykładałam szablon do ciasta). Na 1/3 długości każdego prostokąta naciąć paski. W miejscu bez pasków nałożyć czubatą łyżeczkę Nutelli, zamknąć po bokach i zawinąć całość w rulon. Posmarować białkiem.
Piec przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 st. lub 25 min. w 180 st.
Tadam!
W akcji Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z Nutellą udział wzięły:
- Kasia - Mia cucina
- Bożena - Moje domowe kucharzenie
- Justyna - Gotowanie i pieczenie - I love it
- Iza - Smaczna Pyza
- Jola
- Piekę, bo lubię
- Asia - Grunt to przepis!
- Jola - Nasze życie od kuchni
- Magda - Kulinarna Piniata
- Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
- Ewelina - Stylowa kuchnia
- matka Wariatka