14.10.15

Sernik kajmakowy z jabłkami

I znowu przyszedł ten okropny dzień zwany moimi urodzinami. Niestety im jestem starsza, tym mniej sprawiają mi one radości. Nie lubię tortów, więc na rodzinne świętowanie upiekłam sernik kajmakowy z jabłkami. Okazał się on strzałem w dziesiątkę. Ciasteczkowy spód, kwaskowata szara reneta, jedwabiście kremowa masa serowa i słodka polewa kajmakowa - to przepis na nieziemsko dobre ciasto.


Sernik kajmakowy z jabłkami 

Składniki (na tortownicę 26 cm):


Spód

  • 200 g ciasteczek zbożowych lub herbatników 
  • 60 g rozpuszczonego masła
Masa serowa
  • 30 g masła
  • 165 g cukru
  • 2 kopiaste łyżki (ok. 1/4 puszki) domowej masy kajmakowej, przepis tutaj  
  • 1 kg sera w wiaderku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki
Ponadto
  • 1 kg szarej renety (lub antonówek czy papierówek)
  • 3/4 puszki domowej masy kajmakowej
  • 2 garści płatków migdałów, opcjonalnie

Wszystkie składniki wyjąć z lodówki min. 2 h przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 190 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Ciasteczka pokruszyć w blenderze i wymieszać z masłem. Wylepić nimi spód tortownicy.
Podpiec 10 min. i wyjąć z piekarnika, którego zmniejszyć temperaturę do 170 st.

Masło utrzeć z cukrem. Dodać kajmak i dobrze zmiksować. Dodać ser. Miksując, dodawać po jednym jajku. Potem dodać mąkę.

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odcisnąć trochę z soku. Wyłożyć na ciasteczkowy spód. Masę serową wylać na jabłka. 

Piec przez 50 min. Po tym czasie lekko uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić w nim sernik do całkowitego ostygnięcia (ok. 2 1/2 h).

Gdy sernik ostygnie, kajmak umieścić w garnuszku i pogrzać, aby zrobił się bardziej płynny. Wylać na wierzch ciasta. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni i ozdobić nimi sernik.

Całkowicie ostudzony sernik wsadzić na 4 - 6 h (a najlepiej na całą noc) do lodówki, aby stężał.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger