niedziela, 18 października 2015

Drożdżówki z Nutellą

Kolejny weekend, kolejne wspólne blogerskie Wypiekanie na śniadanie. Tym razem wszyscy piekliśmy efektowne drożdżówki z Nutellą. Bułeczki są dosyć łatwe do zrobienia i wychodzą całkiem smaczne. Ciasto jest mięciutkie, puszyste i mało słodkie, a w jego wnętrzu znajdziemy nadzienie z najpopularniejszego kremu orzechowo-czekoladowego. 




Drożdżówki z Nutellą
(źródło przepisu)

Składniki (na ok. 15 sztuk):
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1/2 kg mąki
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • ok. 15 czubatych łyżeczek Nutelli
  • białko jajka do posmarowania drożdżówek

Rozpuszczone masło i mleko lekko pogrzać. Rozpuścić w mieszaninie drożdże. Dodać: mąkę, cukier i sól. Całość zagnieść rękoma lub mikserem z końcówką-hakiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 1 - 2 h (wstawiłam miskę przykrytą ściereczką do piekarnika rozgrzanego do 40 st. na 1 1/2 h).

Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i wyciąć z niego prostokąty o wymiarach 14 x 10 cm (wycięłam z tekturki prostokąt 14 x 10 cm i przykładałam szablon do ciasta). Na 1/3 długości każdego prostokąta naciąć paski. W miejscu bez pasków nałożyć czubatą łyżeczkę Nutelli, zamknąć po bokach i zawinąć całość w rulon. Posmarować białkiem.


Piec przez 10 min. w piekarniku rozgrzanym do 220 st. lub 25 min. w 180 st.

Tadam!



W akcji Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z Nutellą udział wzięły:


25 komentarzy:

  1. Pięknie ci wyszły, dziękuje za wspólne pieczenie :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne sa! Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje były z dżemem wiśniowym...pycha..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią bym schrupał, na pewno są pyszniutkie :)


    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Prześliczne:) .... Dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólną zabawę i do następnego razu :) Ps. Ładne masz dechy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PS. Dechy to tak naprawdę nie dechy a tło z ich zdjęciem;)

      Usuń
  7. jak z nutellą to musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyszły idealne :) super, że jesteś z nami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają i smakują wyśmienicie :D Dziękuję za wspólne wypiekanie :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeśli chciałabym zamienić świeże drożdże na suche to ile powinnam ich dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. X drożdży świeżych = 1/2 X drożdży suchych, czyli w tym przepadku 15 g:)

      Usuń
  11. Śliczne drożdżówki, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Boskie - pycha pomysł na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne <3 Cudowne na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Takie śniadanie to prawdziwa rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają idealnie. Chyba skuszę się na nie :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuszę Cię, kuszę, żebyś się skusił;)

      Usuń
  16. Pysznosci! :)
    Zapraszam na zjedzmytrocheslodkosci.blogspot.com ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wspaniałe! Takie śniadanie na słodko to ja mogę mieć codziennie :)))

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)