8.10.15

Marchewkowe z jabłkami (bez laktozy)

Jesień rozgościła się na dobre. Dni są coraz chłodniejsze i krótsze. Wraz ze spadkiem temperatury na dworze, często spada nam nastrój. Aby poprawić sobie humor, pozwólmy sobie na małe przyjemności - długą kąpiel w wannie, kino czy kawałek (albo i pięć) pysznego ciasta, np. marchewkowego z jabłkami. Jest aromatyczne, wilgotne i mięsiste. Nie zawiera laktozy. Długo zachowuje świeżość.



Ciasto marchewkowe z jabłkami (bez laktozy)

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 500 g marchewki (waga przed obraniem)
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jabłka deserowe

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

Olej zmiksować z: jajkami, cukrem i marchewką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczaną, solą i cynamonem - dodać do marchewki i dobrze zmiksować. 

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę i wmieszać do ciasta.

Ciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 85 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!




Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger