8.10.15

Marchewkowe z jabłkami (bez laktozy)

Jesień rozgościła się na dobre. Dni są coraz chłodniejsze i krótsze. Wraz ze spadkiem temperatury na dworze, często spada nam nastrój. Aby poprawić sobie humor, pozwólmy sobie na małe przyjemności - długą kąpiel w wannie, kino czy kawałek (albo i pięć) pysznego ciasta, np. marchewkowego z jabłkami. Jest aromatyczne, wilgotne i mięsiste. Nie zawiera laktozy. Długo zachowuje świeżość.



Ciasto marchewkowe z jabłkami (bez laktozy)

Składniki (na tortownicę 23 cm):
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 4 jajka
  • 500 g marchewki (waga przed obraniem)
  • 220 g cukru trzcinowego
  • 280 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jabłka deserowe

Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.

Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.

Olej zmiksować z: jajkami, cukrem i marchewką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczaną, solą i cynamonem - dodać do marchewki i dobrze zmiksować. 

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę i wmieszać do ciasta.

Ciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 85 min., do tzw. suchego patyczka.

Tadam!





14 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda. Następnym razem zamiast szarlotki zrobię takie pyszne marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne marchewkowe, moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu, kuszące połączenie! Uwielbiam ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja lubię marchewkowe :-) wspaniałe zdjęcia i pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubię marchewkowe :-) wspaniałe zdjęcia i pyszne ciacho :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. W tym sezonie, gdy dni robią się coraz chłodniejsze, uwielbiam wracać do ciasta marchewkowego :) pysznie połączyłaś je z jabłkami – sama jakoś nie wykorzystuję takiego połączenia, ale uważam, ze świetnie do siebie pasuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marchewka z jabłkiem to rzeczywiście zgrana para:)

      Usuń
  7. Pysznie wygląda i na pewno tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ma cudowny kolor, taki apetyczny :) Porwałabym kawałek (albo i pięć) ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne ciasto, piękne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger