Jesień rozgościła się na dobre. Dni są coraz chłodniejsze i krótsze. Wraz ze spadkiem temperatury na dworze, często spada nam nastrój. Aby poprawić sobie humor, pozwólmy sobie na małe przyjemności - długą kąpiel w wannie, kino czy kawałek (albo i pięć) pysznego ciasta, np. marchewkowego z jabłkami. Jest aromatyczne, wilgotne i mięsiste. Nie zawiera laktozy. Długo zachowuje świeżość.
Ciasto marchewkowe z jabłkami (bez laktozy)
Składniki (na tortownicę 23 cm):
- 170 ml oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 500 g marchewki (waga przed obraniem)
- 220 g cukru trzcinowego
- 280 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 duże jabłka deserowe
Piekarnik rozgrzać do 180 st. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
Olej zmiksować z: jajkami, cukrem i marchewką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczaną, solą i cynamonem - dodać do marchewki i dobrze zmiksować.
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę i wmieszać do ciasta.
Ciasto przelać do tortownicy i piec przez ok. 85 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!