Pierwszy w tym sezonie przepis z wykorzystaniem śliwek. Świetna propozycja dla wszystkich zabieganych, którzy nie mają czasu na przeglądanie książek kucharskich czy blogów kulinarnych w poszukiwaniu szybkich i sprawdzonych receptur na wypieki. Wystarczy zapamiętać, że podstawowe składniki, czyli mąkę, cukier i masło, dodajemy w takich samych proporcjach. Prosto i pysznie.
Najprostsze ciasto ze śliwkami i czekoladą
Składniki (na tortownicę 23 cm):
- 200 g masła, miękkiego
- 200 g cukru
- 4 jajka, rozkłócone
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 100 g mlecznej czekolady (może być też gorzka, deserowa lub biała), pokrojonej na kawałki
- 500 g śliwek węgierek (waga przed wypestkowaniem), wypestkowanych i przepołowionych
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Masło zmiksować z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Stopniowo dodać jajka. Mąkę przesiać z sodą i stopniowo dodać do masy maślanej. Na koniec dodać czekoladę.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Piec przez ok. 45 min., do tzw. suchego patyczka.
Tadam!