27.9.15

Dyniowe scones

Po raz kolejny udało mi się wziąć udział w blogerskiej akcji Wypiekanie na śniadanie. W ten weekend wszyscy piekliśmy dyniowe scones, czyli angielskie bułeczki śniadaniowe na proszku do pieczenia. Przepis pochodzi z Moich Wypieków i przyznam szczerze, że nieco się na nim zawiodłam. Choć scones wyszły dosyć smaczne i miękkie w środku, ich smak mnie rozczarował. Dynia jest prawie niewyczuwalna, a na języku zostaje nieprzyjemny chemiczny posmak proszku do pieczenia. Oj.


Dyniowe scones

Składniki (na 10 - 12 sztuk):
  • 350 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g masła, zimnego
  • 250 g puree z dyni*
  • 2 jajka
  • 20 ml mleka
  • 100 g rodzynków (zastąpiłam 50 g suszonej żurawiny i 50 g suszonej wiśni)


*Jak zrobić puree z dyni?  
Z 1/2 kg dyni należy usunąć pestki i pokroić ją w paski. Ułożyć skórką do dołu na papierze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. przez ok. 45 min., aż dynia będzie bardzo miękka. Miąższ oddzielić od skórki łyżką i zmiksować blenderem na jednolitą masę. Ostudzić.

Do naczynia przesiać: mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodać zimne masło pokrojone z drobną kostkę i wyrobić między palcami do połączenia. W drugim naczyniu wymieszać (użyłam miksera): jajka, puree dyniowe, mleko i rodzynki. Do mokrych składników wsypać suche składniki i szybko wyrobić - powstanie gęste, klejące się ciasto.
Stolnicę suto oprószyć mąką, wyłożyć na nią ciasto i znowu oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1,7 cm. Okrągłą metalową foremką o śr. 5 cm wykrawać scones. Układać w niedużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 230 st. przez ok. 15 min.

Tadam!




W akcji Wypiekanie na śniadanie - Dyniowe scones udział wzięły:

25 komentarzy:

  1. Piękny kolor i ładnie Ci się upiekły, dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne Ci wyszły. Do następnego :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja piekłam z mąki samorosnącej więc nie wyczułam smaku proszku, dziękuję za wspólne wypiekanie.
    Sa piękne :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki za wspólne wypiekanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ pysznie wyglądają! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Muszę się przyznać, ale nigdy nie jadłam scones! Twoje są perfekcyjne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że to był mój pierwszy raz;) I chyba nie do końca mi posmakowały.

      Usuń
  8. Wyglądają pysznie! dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają ! Na pewno są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę powiedziawszy, mam zastrzeżenia do smaku. Ale może ja po prostu nie lubię scones;)

      Usuń
  10. Świetnie Ci się upiekły! Dziękuję za wspólne weekendowe pieczenie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wspólne wypiekanie :) Masz ciekawą nazwę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Sam cuuuukier, czyli zupełne przeciwieństwo Twojego bloga;)

      Usuń
  12. Smak ciasteczek może nie jest nadzwyczajny, ale zdjęcia super !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Trzeba będzie popróbować innych przepisów, może trafi się smaczniejszy;)

      Usuń
  13. Robię takie co roku w sezonie, tylko z suszoną żurawina, polecam do wypróbowania !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodałam do tych żurawinę i wiśnie;)

      Usuń
  14. Pięknie wyszły :) Nie znałam takich bułeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Marzą mi się takie, ale ze zdecydowanie mniejszą ilością proszku ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Tez robiłam scones z tego przepisu ostatnio ii niestety również sie zawiodłam, za to zdjęcia piękne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli nie tylko ja mam do nich zastrzeżenia, uff:)

      Usuń
  17. świetne! Całą górę takich bułeczek zjadłabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wyglądają przepysznie :) No i dynia świetnie wykorzystana ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jakie piękne te scones! Świetny pomysł na wykorzystanie dyni :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger