czwartek, 24 września 2015

Cynamonowe crumble z figami

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam jesień. Za grzane wino, gorącą czekoladę, pachnący cynamonem dom. Za ciepłe koce i zaparowane okna. Za mgłę, która wita mnie rano. Za świeczki, rozpalane nocą. (Johann Wolfgang von Goethe, Cierpienia młodego Wertera)

Choć nie kocham jesieni aż tak bardzo jak Werter, lubię, gdy na bazarach pojawiają się jej dary, z których można wyczarować pyszne słodkości. Mocno cynamonowe crumble z figami to idealny deser na powitanie tej deszczowej pory roku. 



Cynamonowe crumble z figami

Składniki (na 1 kokilkę o śr. 12 cm):
  • 2 figi, pokrojone na ósemki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka (lub mniej) cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła 

Piekarnik rozgrzać do 180 st.
W miseczce wyrobić między palcami: mąkę, cynamon, cukier i masło tak, aby składniki połączyły się w kruszonkę. Figi ułożyć w kokilce i przykryć kruszonką.
Piec przez ok. 30 min.

Tadam!



11 komentarzy:

  1. fajny pomysł na deser w jesiennym klimacie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko ,z figami ,już je kocham.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dopiero niedawno odkryłam smak świeżej figi - mniam!

      Usuń
  3. Chętnie spróbowałabym takiego crumble, narobiłaś mi wielkiej ochoty. W sam raz na jesień :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Toż to cudo ! :) Wspaniała propozycja na szybko i pokrzepiający deser, w taką zimnicę jak dziś ! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, z figami... Akurat mam trzy i pół w lodówce, mogłabym zrobić większą porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Też nie lubię jesieni ale twoje crumble TAK!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)