Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam jesień. Za grzane wino, gorącą czekoladę, pachnący cynamonem dom. Za ciepłe koce i zaparowane okna. Za mgłę, która wita mnie rano. Za świeczki, rozpalane nocą. (Johann Wolfgang von Goethe, Cierpienia młodego Wertera)
Choć nie kocham jesieni aż tak bardzo jak Werter, lubię, gdy na bazarach pojawiają się jej dary, z których można wyczarować pyszne słodkości. Mocno cynamonowe crumble z figami to idealny deser na powitanie tej deszczowej pory roku.
Cynamonowe crumble z figami
Składniki (na 1 kokilkę o śr. 12 cm):
- 2 figi, pokrojone na ósemki
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżeczka (lub mniej) cynamonu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Piekarnik rozgrzać
do 180 st.
W miseczce wyrobić między palcami: mąkę, cynamon, cukier i masło tak, aby składniki połączyły się w kruszonkę. Figi ułożyć w kokilce i przykryć kruszonką.
Piec przez ok. 30 min.
W miseczce wyrobić między palcami: mąkę, cynamon, cukier i masło tak, aby składniki połączyły się w kruszonkę. Figi ułożyć w kokilce i przykryć kruszonką.
Piec przez ok. 30 min.
Tadam!