18.9.15

Kruche z jabłkami

To powinien być post z przepisem na tarte tatin, którą miałam przygotować na rodzinne spotkanie. Niestety poniosłam klęskę i zamiast karmelu ugotowałam (i to dwa razy!) czarnego gluta. Ups. Mówi się trudno i szybko piecze z zagniecionego wcześniej kruchego ciasta i pokrojonych na ósemki antonówek banalnie łatwą tartę. Wyszła delikatna, lekka i niezbyt słodka. Niektórzy zjedli po dwa kawałki, więc chyba smakowała:)


Kruche ciasto z jabłkami

Składniki (na tortownicę 24 cm):

Kruche ciasto
(źródło przepisu: Szarlotki Janneke Philippi)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
Ponadto
  • 3 jabłka na mus (czyli antonówki, papierówki lub szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu, opcjonalnie

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Za pomocą miksera zagnieść kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.

Ciastem wylepić dno tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka i posypać je cynamonem.

Piec przez ok. 50 min.

Tadam!

16 komentarzy:

  1. Kruche ciasto i jabłka - dla mnie fantastyczne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto kruche i jabłka to idealne połaczenie. Pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Dużo jabłek to lubię! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Kruche jest boskie! Z jabłkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie. Chętnie bym zjadła duży kawałek.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. W prostocie tkwi siła - takie ciasta zawsze obronią się smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda, a smakuje napewno jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto, które nigdy się nie znudzi :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda ta tarta, coś smacznego :).

    OdpowiedzUsuń
  10. Kruche z jabłkami jest najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne ciacho. Ciasta z jabłkiem kojarzą mi się z jesienią, do tego obowiązkowo - cynamon :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszne ciasto ,prawdziwie jesienne.

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękne! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mmm, musiała być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń

Zostaw coś od siebie:)

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger