18.9.15

Kruche z jabłkami

To powinien być post z przepisem na tarte tatin, którą miałam przygotować na rodzinne spotkanie. Niestety poniosłam klęskę i zamiast karmelu ugotowałam (i to dwa razy!) czarnego gluta. Ups. Mówi się trudno i szybko piecze z zagniecionego wcześniej kruchego ciasta i pokrojonych na ósemki antonówek banalnie łatwą tartę. Wyszła delikatna, lekka i niezbyt słodka. Niektórzy zjedli po dwa kawałki, więc chyba smakowała:)


Kruche ciasto z jabłkami

Składniki (na tortownicę 24 cm):

Kruche ciasto
(źródło przepisu: Szarlotki Janneke Philippi)
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
Ponadto
  • 3 jabłka na mus (czyli antonówki, papierówki lub szara reneta)
  • 1 łyżeczka cynamonu, opcjonalnie

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Za pomocą miksera zagnieść kruche ciasto. Jabłka obrać i pokroić na ósemki.

Ciastem wylepić dno tortownicy wyłożony papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka i posypać je cynamonem.

Piec przez ok. 50 min.

Tadam!

Copyright © 2014 Cukry Proste , Blogger