niedziela, 13 września 2015

Deser jogurtowy z prażonym jabłkiem

Gdy byłam mała, w każdą niedzielę cała rodzina zbierała się u dziadków na obiedzie. Babcia zawsze przygotowywała prażone jabłka, które wszyscy z wielką ochotą zajadali jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych. Co prawda, tradycja wspólnego niedzielnego biesiadowania nie przetrwała do dziś, a ja nie jem od kilku lat mięsa, to miłość do prażonych jabłek pozostała. Teraz najchętniej dodaję ich na ciepło lub zimno do jogurtu z musli. Taki deser, który jest banalnie łatwy do zrobienia, świetnie sprawdzi się na śniadanie.


Deser jogurtowy z prażonym jabłkiem

Składniki (na 1 porcję):
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ulubionego musli
  • 1 małe jabłko
  • cukier do smaku

Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Do garnuszka wlać odrobinę wody (tylko tyle, aby przykryła dno) i wrzucić jabłko. Gotować do momentu, aż owoc zmięknie i rozpadnie się. Dodać cukru według uznania i trochę (lub całkowicie) ostudzić.

Do małego słoika lub szklanki wsypać musli, a następnie nałożyć jogurt. Na wierzch wyłożyć uprażone jabłko.

Tadam!

17 komentarzy:

  1. Oj jak ja lubię takie śniadania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! Ze słoika smakuje jeszcze lepiej niż z miski;)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie ! A zdjęcia wyszły przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko wygląda, ale i smakuje:) Dziękuję!

      Usuń
  3. Z tymi prażonymi jabłkami chętnie wypróbuję, prezentuje sie fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pyszności, lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie małe i nieskomplikowane a jakie dobre!

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie wygląda ten deser! Zjadałabym, co do ostatniego okruszka :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie deserki w słoiczku! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie to wymyśliłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie desery - owoce, granola, jogurt, genialne :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Super! Coś podobnego muszę zrobić koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję, że odwiedziłaś/eś mój cukrowy świat i zapraszam ponownie!;)