Gdy byłam mała, w każdą niedzielę cała rodzina zbierała się u dziadków na obiedzie. Babcia zawsze przygotowywała prażone jabłka, które wszyscy z wielką ochotą zajadali jako dodatek do kotletów mielonych lub schabowych. Co prawda, tradycja wspólnego niedzielnego biesiadowania nie przetrwała do dziś, a ja nie jem od kilku lat mięsa, to miłość do prażonych jabłek pozostała. Teraz najchętniej dodaję ich na ciepło lub zimno do jogurtu z musli. Taki deser, który jest banalnie łatwy do zrobienia, świetnie sprawdzi się na śniadanie.
Deser jogurtowy z prażonym jabłkiem
Składniki (na 1 porcję):
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ulubionego musli
- 1 małe jabłko
- cukier do smaku
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na kawałki. Do garnuszka wlać odrobinę wody (tylko tyle, aby przykryła dno) i wrzucić jabłko. Gotować do momentu, aż owoc zmięknie i rozpadnie się. Dodać cukru według uznania i trochę (lub całkowicie) ostudzić.
Do małego słoika lub szklanki wsypać musli, a następnie nałożyć jogurt. Na wierzch wyłożyć uprażone jabłko.
Tadam!